
Februari

In januari werd niet veel meer gedaan dan een klein Interrail-rondje voor wat nachtplaatjes, maar februari kende wel enkele fraaie dagen. Zo begon 27 februari bijzonder fraai, maar zoals verwacht stapelde het flink dicht in de middag. Ik wilde echter erg graag nog een plaatje bij de molen van Adorp maken en zo werd een gokje gewaagd waarbij net op de grens van de stapelwolken werd uitgekomen. Nadat de zon op de eigen tijd en bij het +30 pad nog afwezig was, klaarde het gelukkig op tijd op en zo kon de een uur vertraagde en vrij lange afvoer van Delfzijl tevreden worden afgedrukt. Inmiddels vinden de maandagse en donderdagse bedieningen van Delfzijl helaas weer vroeg in de ochtend plaats :/
Maart

Na een korte zonnige start, was er in maart verder weinig zonlicht meer te vinden. Dat gaf echter wel prima omstandigheden om op 29 maart eens een kijkje rond het oude HGK-net in Köln te nemen. Daar neemt het goederenverkeer door het fraaie Stadtwald al jaren af helaas met de steeds verder slinkende bruinkoolindustrie. Inmiddels rijdt bijna alles helaas aan de dagranden, waardoor het lastig is om een plaatje met kale bomen of herfstkleuren te maken. Volgens mij zou het voor de staubtreinen inmiddels ook wel eens einde oefening kunnen zijn overigens. Wat gelukkig voor zover mij bekend niet wordt bedreigd, zijn de zandtreinen naar het Quartzwerk in Frechen. Rheincargo DE62 is hier met een sleep Falns’en onderweg naar Köln Bickendorf door een al opvallend groen Stadtwald.
April 1

Na een erg fraai begin van april met diverse leuke buurtsupers, volgde in het midden van de maand nog een week met fraai weer in het noorden van Duitsland. Na een bezoekje aan de omgeving van Sylt, werden ook nog enkele pogingen voor V100’en bij DB gewaagd. Hoewel het einde van de loccen al jarenlang in zicht leek, bleven de loccen tot dusver toch bijna onverminderd doorrijden rond Seddin en Rostock. Dit najaar lijkt het tij helaas toch gekeerd: diverse loccen hebben een HU nodig, waardoor er inmiddels nog maar een paar loccen rijvaardig zijn. Vervanging is er echter nauwelijks, waardoor Seddin en Rostock nu een mengelmoes zijn van DB V100, V90, zwarte G1206, 232, Vossloh G6’jes, een gehuurde MEG V100 en 363. Die laatste komen zelfs weer op de hoofdlijn voor enkele buurtsupers rond Seddin. (Spijtig genoeg is de 363-inzet in Duitsland overigens ook achteruit gegaan, bijvoorbeeld met het sluiten van MD Papier Plattling deze maand.) Nadat het gehoopte plaatje in Wismar op 19 april helaas niet lukte, had ik meer geluk in Rostock waar de 298 316 net twee fraaie kunstmesttreinen ging wisselen.
April 2

Op vrijdag 21 april was er spijtig genoeg een staking in de ochtend, waardoor de plannen voor de ochtend de prullenbak in konden. Gelukkig bleek de leuke HVLE-buurtsuper rond Walsrode en Soltau wel het gebruikelijke rondje te rijden. Deze bestaat nog niet zo lang in de huidige vorm: na het einde van de OHE, ging DB de bedieningen van Walsrode en Visselhövede zelf uitvoeren, totdat deze begin 2022 werden uitbesteed aan de HVLE. Deze vrijdag werd de tractie verzorgd door de 295 952, welke vorig jaar in de fraaie oude OHE-kleuren is gestoken. De late dienst hoefde alleen twee ketelwagens van Walsrode via Soltau naar Celle te brengen, waar diverse fraaie platen van gemaakt konden worden, zoals hier in Huxahl.
Mei 1

Eén van de doelen voor dit jaar was het vastleggen van de oudere Re 4/4 en Re 6/6 loccen in Zwitserland. Dat is er helaas nauwelijks van gekomen, maar gelukkig kon ik er in mei twee dagen rondhangen, vooral omdat het de laatste maand van getrokken IC’s op Zürich - Singen zou zijn. Op 3 mei viel het weer rond Zürich echter toch tegen, en werd uitgeweken naar het fraaie stukje spoor tussen Twann en Ligerz. De hoofdas van Biel/Bienne richting het westen moet hier een kort stukje over enkelspoor langs de Bielersee. Er passeert flink wat goederenverkeer; niet voor niets wordt er momenteel gewerkt aan een dubbelsporige tunnel. Onder andere de 11618, één van de weinige nog rode zes-assers, passeerde met een keteltrein van Cornaux naar Niederglatt. In december is de inzet van de oude loccen in de reizigersdienst helaas nog verder teruggebracht: ze rijden inmiddels niet meer op de IC’s Zürich - Chur en nauwelijks nog met Nightjet’s Zürich - Basel. Gelukkig rijden ze wel nog volop bij SBB Cargo, met (dubbeldeks) spitstreinen en met de paar internationale treinen naar Buchs.
Mei 2

Waar dit jaar ook lange tijd naar werd uitgekeken, waren de omleiders rond Szczecin. Een maand lang lag het ruim 15 km lange stukje van Angermünde naar Passow eruit, waardoor er nu ca 150 km overbrugd moest worden via Pasewalk (kopmaken) en Szczecin (kopmaken) naar Passow (kopmaken) en PCK Stendell. Gezien de route grotendeels niet geëlektrificeerd is en heel even via Polen gaat, stuurden DB en de LEG een flink deel van hun Polen-toegelaten Ludmilla-vloot die kant op. Een week na het uitstapje naar Zwitserland bleek het daar eindelijk enkele dagen goed weer te worden. Op 10 mei zijn LEG 132 109 en 132 004 net vertrokken uit Szczecin, wanneer met een UN-loze ketelwagentrein Warzymice wordt gepasseerd. Enkele hoogspanningskabels werden achteraf weggehaald. Dit stuk van Szczecin naar Passow zal overigens op korte termijn geëlektrificeerd gaan worden.
Juni 1

Voor het eerst in twaalf jaaroverzichten een Vectron zie ik

Juni 2

Eind juni volgde een kort bezoekje aan het zuiden van Duitsland. In het weekend konden er weer enkele fraaie stekken in de Oberpfalz met een 232 worden afgestreept, waarna op maandag het hoofddoel volgde. Door werkzaamheden was een eilandbedrijf rond Garmisch-Partenkirchen ontstaan, wat alleen bereikt kon worden via het niet-geëlektrificeerde en grotendeels nog klassiek beveiligde lijntje van Weilheim naar Geltendorf. DB stuurde de fraaie 218 345 uit het noorden naar die regio om werkdagelijks materieel uit te wisselen. De loc is hier met treinstel 442 204 onderweg in Schondorf.
Ook rond 218 waren er dit jaar overigens weer diverse interessante ontwikkelingen. Zo nu en dan werd er dit jaar een loc ingezet op de dienst naar Neustadt in Holstein, maar nu alleen de 218 330 in Kiel over is gebleven lijkt dat helaas weer over te zijn. Ook rond Mühldorf worden ze helaas nauwelijks nog ingezet in de reizigersdienst, nu er weer veel 245 beschikbaar is voor de dienst naar München. Voor de Landshuter Schülerzug werd vorige week een duo 642 gezien. Ook draaide er dit jaar een 218 mee vanuit DB Cargo Ulm met voornamelijk staalplaten voor Rottenacker, al schijnt ook die inzet onder druk te staan. Niet alles is echter bergafwaarts gegaan want twee weken terug heeft DB de concessie Hof - München overgenomen van ALEX, waarbij DB dat met 218 uitvoert! (wanneer er genoeg beschikbaar zijn tenminste)
Augustus

Tijdens de laatste weken in Nederland werden enkele pogingen gewaagd om de Railexperts V60 in de Sloehaven vast te leggen. Op zaterdagen was de loc daar sinds deze zomer actief met de nieuwe kolentrein voor Lünen, en ook werden er enkele keren per week ertstreinen voor Linz beladen. Gezien de Euro9000 inmiddels is toegelaten in Nederland en gezien DB het ertsvervoer weer in eigen beheer zou gaan rijden, zal de V60 hier vermoedelijk niet veel meer actief zijn. Op 26 augustus werd er eerst een ertstrein beladen, welke toen voor het eerst bestond uit een sleep Innofreight Rocktainers. De 6002 heeft de hele set hier beladen bij OVET, en zet de eerste helft hier aan de kant om de wagens in twee delen naar het emplacement te brengen. Een lantaarnpaal werd achteraf weggepoetst.
September

In september werd verhuisd naar Zweden en om dit deel niet compleet met bolle neuzen en TMZ’s te vullen, beginnen we op dag 1 in Malmö

Oktober 1

Misschien wel één van de bekendste stekken in Zweden is het bruggetje bij Gunnita. De prachtige locatie bevindt zich aan één van de vrij schaarse niet-geëlektrificeerde lijnen in Zweden, en bovendien passeert er werkdagelijks een fraaie houttrein uit Torsby voor Karlstad of Grums. In september wordt het al merkbaar kouder in het noorden, waardoor er al snel herfstkleuren zichtbaar worden. In oktober had het noorden bovendien geluk qua weer, want in de eerste helft van oktober liet de zon zich gelukkig nog veelvuldig zien. Zo kon op 4 oktober TMZ 109 van TÅGAB worden vastgelegd met een fraaie houttrein.
Oktober 2

Ander erg fotogeniek vervoer is het zandvervoer van de haven van Halmstad naar de glasfabriek in Limmared. Dit jaar werd er al aardig wat keren rondgehangen in de regio van Halmstad, want Baneservice (inmiddels Grenland Rail) rijdt naast deze zandtreinen ook alle Green Cargo bedieningen rond Halmstad. Dat gebeurt met een bolle neus en een T43, en ook hier bevinden zich enkele diesellijnen waarbij de kruisingsstations zelfs nog niet centraal bediend worden. Eind september ging de zeer fraaie stamloc TMY 1111 helaas kapot na een klein brandje, waardoor collega bolle neus TMX 1004 enige tijd daar rondreed. De TMX-serie is echter qua vermogen vergelijkbaar met een V90, wat een stuk zwakker is dan de TMY-serie. De 1004 had op 8 oktober dan ook flink wat moeite om de zondagse zandtrein door de heuvels naar Limmared te brengen, en passeert hier even voor Värnamo.
Iedereen de beste wensen voor 2024!