

Januari

Ook in 2020 pruttelden er weer genoeg hippels in Nederland. Tot in oktober rangeerde de gele 691 in Sloe, waarna deze defect raakte. De twee ex-Locon bakkies waren vooral in Amersfoort te zien en de locjes van Railpro vooral op de thuisbasis in Crailoo. Ook verzorgde Railpro in januari nog het rangeerwerk in Oss, wat daarna werd overgenomen door RFO met de 692. Daarmee kwam helaas wel een einde aan de inzet van de loc in de Botlek. Op 18 januari was het locje daar nog actief en werden er twee treinen gewisseld bij BTT. Het uitzetten van een schadewagen in een zongaatje zorgde voor het leuke scene bij het bedrijf waar normaal alleen met bloktreinen wordt gerangeerd.
Februari

Zoals verwacht viel dit jaar het doek voor enkele 1600’en. De exemplaren van DB gingen in april buiten dienst. Ondanks hoge defectenstanden in de winter, leken ze het op het einde toch best goed uit te houden, maar dat maakte helaas geen verschil. Gelukkig heb ik ze de afgelopen jaren regelmatig vastgelegd, dus daar werd niet zo veel aandacht meer aan besteed dit jaar. Wel stonden er nog een aantal stekken op het lijstje voor de 1618. Samen met de 1619 vind ik dat persoonlijk toch wel de fraaiste lokken die ‘in mijn tijd’ in Nederland hebben gereden, en dus werden er ook dit jaar nog genoeg platen van gemaakt. De fraaiste vind ik de klassieker op de brug tussen Buggenum en Leeuwen op 7 februari, de enige strakblauwe dag die maand (wat later in het jaar ruimschoots gecompenseerd zou worden). De 1618 rolt hier de Maasbrug af met de LPG-trein naar het Chemelot. Het vervoer zou vanaf september nog enkele maanden met 186 van Captrain rijden, waarna DB volgend jaar het stokje overneemt.
April 1

Waar ‘de Belg’ van Railexperts weer op de Europoort rangeerde voor LTE, kwam de Belg van RFO dit jaar op diverse plaatsen. De leukste inzetten vond ik die naar Oosterhout Weststad, waar RFO in 2020 zo nu en dan zelf kwam in plaats van het uit te besteden aan Captrain. Een welkome afwisseling, zeker nu DB vooral verkeerd voor het licht rijdt. Op 8 april ging RFO voor het eerst zelf naar Oosterhout en deed dat met de 6702. Een plaatje bij het sluisje stond vorig jaar al in het jaaroverzicht, dus doen we nu de stek even verderop in Hooge Zwaluwe. Deze winter was de stek grondig gesnoeid, waardoor dit plaatje mogelijk werd. De graffiti op de loc werd kort na de rit verwijderd, wat hier dus nog even achteraf moest gebeuren.
April 2

De 6400en van DB werden dit jaar ook weer veel vastgelegd. Op 23 april vertrok er vanaf de Waalhaven Oost een indrukwekkende kuilwagen beladen met een wals voor de Belgische staalindustrie. De 6430 haalde deze 16-assige Uaais op van het straatspoor, waar de wagen door buurman RHB was beladen. Een fraai stukje spoor dat het helaas rustiger gaat krijgen, met de aanstaande verhuizing van Metaal Transport naar de Waalhaven West.
Mei 1

Moderne elokken halen het niet vaak in m’n jaaroverzichten, maar voor een fraai bestickerde loc op een prachtige stek maken we dit jaar een uitzondering

Mei 2

In mei werd de buurtgoederentrein uit Groningen enkele weken omgeleid via Leeuwarden. Daar werd twee keer van geprofiteerd; de tweede keer op Hemelvaartsdag. Op deze dag was er alleen één wagen met subcoal pellets, welke werd vastgelegd bij de recent verhoogde brug tussen Zuidhorn en Noordhorn. Nadat er in de winter nog enkele proeftransporten reden, kreeg dit vervoer in het voorjaar een vast karakter. Een leuke opsteker voor Delfzijl

Juli 1

In juli werd een tripje naar de Allgäu gemaakt. Hoewel je eigenlijk altijd te laat bent, want de afgelopen jaren zijn er zeker al leuke inzetten gesneuveld, zou het dit jaar toch wel echt de allerlaatste kans zijn. En dus werd er een paar dagen genoten van de 218 met ECs en 294 met enkele buurtsupers. Hoewel ik eigenlijk ook een plaatje daarvan had willen plaatsen, is die uiteindelijk op de valreep vervangen door een foto van gisteren (waarmee er dit jaar toch geen raampjestreinen aan bod komen

Juli 2

Op 20 juli werd voor het eerst in bijna 20 jaar de uiterst imposante ‘Blauwe kade’ van Verbrugge in Terneuzen bediend. Het nieuwe kalkslurryvervoer in knikketelwagens zou voortaan hier beladen worden. Op 20 juli was het de 266 031 in Ascendos kleuren die de eerste trein de kade op duwde. De trein zou meteen beladen worden en door dezelfde loc weer mee terug naar België gaan. Later dit jaar zou Lineas het vervoer overnemen.
Oktober 1

Op 6 oktober bracht DB drie lege Uaais’en naar de Sloehaven. Dat is meestal een lastige bediening, maar deze dag werd er tot mijn verbazing omgelopen bij Arkema. In combinatie met flink wat geluk met het wolkendek leverde dat in mijn ogen het hoogtepunt van het jaar op. We zien hier de 6464 vertrekken met de wagens met op de achtergrond de industrie van Arkema.
Oktober 2

Traditiegetrouw is een plaatje uit Moerdijk natuurlijk onmisbaar :p Voor dit jaar wordt dat een nachtplaat op de losweg, een vergelijkbare scene met die uit het jaaroverzicht van vier jaar terug. Toen bracht Captrain voor het eerst een buizentrein naar de lalo. Het vervoer naar de loswegen in Moerdijk was toen booming – zo druk zelfs dat het Awilog vervoer nog wel eens uitweek naar de kleine losweg. Inmiddels is er van die drukte nog maar weinig over helaas. De Conline vestiging is inmiddels failliet en zowel het Awilog vervoer als het vervoer van houten bielzen in Eanos’sen zouden het slechts tot halverwege 2017 volhouden. Damwanden zijn al anderhalf jaar niet meer gesignaleerd, en ook schroothandelaar Cronimet wordt ook nog maar zelden bediend. Verder heeft het petcokes vervoer in Tads’en bijna een jaar niet gereden, maar dat is gelukkig weer opgestart. Wat wél nieuw is sinds de foto in 2016, is het UN 3077 vervoer in Tamns’en. Dat rijdt inmiddels ook alweer sinds 2017, maar ik had er nog geen goede foto van. Op 26 oktober lukte het wel, toen de geel/grijze 6461 in de stromende regen een flinke sleep Tamns’en op de losweg van Moerdijk plaatste. Sinds de nieuwe opzet van september 2019 gingen de wagens ’s nachts naar Moerdijk, maar sinds de zomer gaan ze vaak met de avondaanvoer mee. Leuk voor komende zomer ook

November

In november ging de E01 weg bij de Bentheimer Eisenbahn. De voorlaatste rit met de Coevorden shuttle was op 7 november. Samen met de TCS 101001 werd toen de route Coevorden-’t Harde-Deventer-Arnhem-Utrecht-Kijfhoek afgelegd. De fraaiste plaat maakte ik die dag bij vertrek uit Coevorden met de 101001 voorop. De volbeladen trein rijdt daar over het enkelsporige lijntje tussen de twee kanalen. Inmiddels zijn de ex-Railpromo loccen gelukkig weer regelmatig aan te treffen met naast de Coevorden ook de dolime.
December

In december nam HSL een eigen G2000 in gebruik om het rangeerwerk in de havens voortaan zelf te kunnen doen. Op 23 december was deze 1324 in de weer bij KTM Pernis om een lege dieselolietrein te wisselen voor een beladen trein, wat in fraaie omstandigheden gebeurde.
En om het af te sluiten: iedereen fijne feestdagen en een prettige jaarwisseling gewenst! En tot volgend jaar langs de baan
