JANUARI
Wederom het bekende verhaal. Weinig zon, weinig te beleven

FEBRUARI

Sinds 2023 wordt AEB in Amsterdam weer bediend na jaren van rust. Er worden treinen vanuit Italië aangebracht door TXL met geperst afval. Het afval wordt bij AEB ter verbranding aangeboden. De lastmile wordt uitgevoerd door RFO, dat hiervoor haar permanent aanwezige "Bakkie" inzet. Met ingang van 2024 is de frequentie opgevoerd tot een tweetal treinen per week, en werd op 3 februari de doorgaans werkloze 6702 ingezet om de zaterdagse trein uit te halen. Omdat de trein te lang is om in één keer op de spooraansluiting te plaatsen, vind halverwege de dag een setwissel plaats. Hierbij worden enkele geloste wagens gewisseld tegen de resterende beladen wagens. Terwijl het losproces nog volop in gang is zien we de fraaie krachtpatser op het terrein van AEB kort voordat richting de bekende sporendriehoek in de Houtrakpolder wordt gereden met de eerste geloste wagens. Na de foto zou de 6702 wederom voor lange tijd in de lappenmand belanden. Pas eind 2024 kwam het opnieuw tot inzet voor de locomotief, waarbij nu de first-/lastmile van de Katy shuttle wordt uitgevoerd tussen Lage Zwaluwe en Moerdijk.
FEBRUARI BONUS

Een rode draad in mijn jaaroverzichten is het laten zien van meetritten van de mP Jules.
Op 6 februari toog de BRT-91 (alias: mP Jules) van Eurailscout naar het Amsterdamse Havengebied om de dekking van het GSM-R netwerk op alle spooraansluiting aan een meting te onderwerpen. Hierdoor was er op vele kilometers spoor in dit desolate havengebied voor het eerst sinds jaren weer een trein waar te nemen. Een voorbeeld hiervan is de Amsterdamse Coenhaven, waar sinds enige jaren geen treinverkeer meer is waargenomen. Door het ontbreken van een dieselmotor in de Jules ging de Strukton 303007 mee op pad om het meetvoertuig over de niet geëlektrificeerde sporen te begeleiden. Na eerst gemeten te hebben bij de Hornweg, langs de Radarweg en langs het eveneens al zeer lang niet meer bediende spoor naar Mondo Minerals, was het tijd om de Coenhaven aan te doen. We zien de Strukton 303007 met meetvoertuig BRT-91 vertrekken vanaf emplacement Coenhaven richting de spooraansluiting van Eurotank en Humber om hier metingen uit te voeren. Op de achtergrond zien we de grote silo's van Bunge (voorheen: Igma), een bedrijf dat in 2016 het spoorvervoer in de ban deed.
MAART

Eind 2023 startte RFO met het rijden van kolentrein tussen Lünen (D) en Vlissingen Sloehaven. Voor de verbinding werd een locomotief van het type Euro 9000 ingezet. De lastmile werd uitgevoerd door Railexperts, wat op haar beurt weer de 2454 van de stichting Crew 2454 inschakelde. Zowel de trein als de samenwerking tussen RXP en 2454 Crew sneuvelde jammer genoeg later dit jaar. RFO focuste zich vanaf midden 2024 ook meer op het zelf uitvoeren van lastmiles. In een heerlijk voorjaarszonnetje zien we de 2454 kort na vertrek vanaf de OVET-terminal vertrekken met de intussen beladen trein. Na gedane arbeid keerde de 2454 terug naar Roosendaal, de standplaats van Stichting 2454 Crew. De trein zou de volgende ochtend vertrekken met de fonkelnieuwe Euro 9000 richting de Duitse eindbestemming.
APRIL
In april werden geen noemenswaardige foto's gemaakt.
MEI

Hoewel er in 2024 jammer genoeg weer genoeg bestemmingen en spoorklanten zijn weggevallen, was er ook ruimte voor positieve ontwikkelingen. Na bijna twee jaar geen trein te hebben gezien, was het DBC dat eind april 2024 opeens opdook met een sleep lege containerdraagwagens bij 3MCT terminal, die in twee dagen tijd beladen werden met lege containers met het opschrift "Zeeland Sugar Terminal". De trein vertrok daarna naar Könnern in Duitsland, wat door de komst van de trein ook een heropleving in het spoorgoederenvervoer doormaakt. Op 7 mei keerde de bloktrein terug naar Terneuzen in beladen toestand, en werd weer eens afgezakt naar het Zeeuwse land om de fraaie trein vast te leggen. Ter hoogte van de bekende spoorbrug over het "Kanaal van Gent naar Terneuzen" zien we de DBC 6507 met zijn mooie sleep zwaar beladen wagens. Op zeer omslachtige wijze (kopmaken op Terneuzen Zuid, en nogmaals bij Vlaeynatie voor de deur) zou de trein enige tijd later arriveren op de eindbestemming. Later dit jaar zou ook Medway de spoorverbinding Antwerpen-Terneuzen (Vlaeynatie) weer nieuw leven inblazen. Het was niet de enige opsteker voor Zeeuws-Vlaanderen dit jaar.
JUNI

Sinds mensenheugenis verzendt Carmeuse eenmaal per week een bloktrein gebluste kalk vanuit Aisemont richting Frankrijk. Dit vervoer zat jarenlang bij Lineas en haar voorgangers, maar ging met ingang van 2024 naar Europorte. Hiermee diende zich voor het eerst in lange tijd een nieuwe speler aan in Aisemont, alsmede op het traject 130A richting Erquelinnes. Op 26 juni was er ook een verstoring op het traject, waardoor alle treinen met ca. 10 minuten vertraging kwamen te rijden. Om de passage van Europorte toch mogelijk te maken, diende meerdere piekuurtreinen uit de dienstregeling te worden geschrapt. Gelukkig werd dit ook gedaan, en konden de fotografen opgelucht ademhalen toen de EPF 4014 door het station van Lobbes kwam met de beladen kalktrein richting de Franse grens.
JULI

Op 18 juli mocht de good old BRT-91 (alias: mP Jules) de volgende ritten van zijn GSM-R meetcampagne rijden. Vandaag werden de baanvakken Sittard-Born en Heerlen-Herzogenrath gemeten. Omdat beide baanvakken niet door de Jules zelf kunnen worden bereden door ontbrekende- of voor de Jules onbruikbare elektrificatie werd DB Cargo ingeroepen om het meetvoertuig over beide baanvakken te verplaatsen. Als eerste werd de stamlijn naar Born bereden, waarbij de 6414 de tractie mocht verzorgen. Nadat volledig tegen de zon in naar Born werd gereden, leende de terugrit zich voor plaatjes langs de lijn. We zien hier het konvooi door het karakteristieke dorpje Limbricht rijden, waar de spoorlijn letterlijk door de achtertuin van de bewoners loopt. In 2024 sneuvelde jammer genoeg de driewekelijkse bediening van DBC aan Arcelormittal in Born, dat door verslechterde economische omstandigheden hun deuren moest sluiten. Hiermee zijn RTB CARGO en Railtraxx momenteel de enige partijen die de haven van Born nog aandoen.
AUGUSTUS

De bediening van Delfzijl hield in 2024 dapper stand. Er was gedurende dit jaar nog altijd sprake van (in totaal) vier roundtrips per week naar cluster Onnen, verdeeld over zes bedieningen per week. Met het ingaan van jaardienst 2025 zakt het aantal wekelijkse verbindingen tussen Duitsland en Onnen jammer genoeg terug van 4 naar 2, wat ook zijn weerslag zal hebben op het aantal bedieningen van Delfzijl.
Op 2 augustus werd de haven van Delfzijl 's ochtends bediend, maar was het de 6455 die 's avonds voor de tweede keer mocht komen aanleveren. Het betrof de vervroegde aanvoertrein die normaliter op zaterdagochtend aankomt in Delfzijl, maar nu eerder moest rijden door werkzaamheden tussen Onnen en Groningen. Deze afwijkende tijd maakte het mogelijk om de aanvoertrein ook eens aan de andere kant te fotograferen van de brug door de Damsterhaven. In een lekker avondzonnetje zien we de DBC 6455 de haven van Delfzijl binnenrijden met de korte aanvoertrein, bestaande uit twee gasketelwagens voor Delamine. Op de achtergrond zien we de Handelskade (Oost), waar Wagenborg een vestiging heeft met een fikse spooraansluiting, waar sinds het verdwijnen van de afvaltreinen uit Italië geen regulier spoorvervoer meer is.
AUGUSTUS BONUS

In 2024 werd RTB actief op de gereactiveerde spooraanluiting van Cargill in Sas van Gent. Er werd een tiental maistreinen gebracht vanuit Hongarije, waardoor de treinen perfect konden meeliften in het "DANO" project, dat Gent viermaal per week van een verbinding voorziet met Hongarije. De maiscampagne liep begin juli op zijn eind, waardoor de rust is teruggekeerd op de sporen van Cargill. Voor de voor dit vervoer ingezette haast antieke wagensets bleek verder ook geen emplooi, waardoor de wagens worden afgesteld bij Cargill. Voor deze klus mocht de PB10 in actie komen, welke eerder dit jaar werd voorzien van de bekende Beacon-kleuren met een mooi nieuw RTB logo. Kort na vertrek uit Gent-Zeehaven zien we de frisse loc passeren met zijn korte sleep van 11 lege graanwagens ter hoogte van Rieme.
SEPTEMBER

Sinds mensenheugenis rijdt DBC (en voorgangers) meerdere keren per week kalktreinen tussen Beverwijk en Rochefort Jemelle in de Ardennen. De kalk is nodig als grondstof voor de staalproductie van Tata Steel. Sinds enkele jaren rijden de treinen tussen Beverwijk en Bressoux gecombineerd met wagens staalproducten. Ten zuiden van Bressoux blijven echter enkel de herkenbare DB Cargo "Falns" wagens over die kalk uit de groeve van Jemelle gaan ophalen. De trein rijden hier na een proef met elektrische tractie nu weer volledig met diesellocomotieven het type 6400. Op 1 september waren het de 6506 en 6511 die weer een sleep lege wagens naar Jemelle mochten brengen. De 6506 is sinds kort voorzien van de bekende Belgische vlag, welke ook op de 6471 en 6512 te vinden is. Daarnaast werden er ook extra lampen aangebracht aan beide huiven, die nodig zijn voor de ombouw naar LED-verlichting. Ter hoogte van Comblain-la-Tour passeert de fraaie trein aan de fotograaf
SEPTEMBER BONUS

Het in 2023 door IL&T geplaagde GES (voorheen: GPS) in Amsterdam ontving in 2024 weer geregeld treinen. RTB leverde treinen aan met diverse producten vanuit meerdere bestemmingen. Ethanoltreinen vanuit Moosbierbaum zijn hier één stroom van. De trein heeft een verjongingskuur ondergaan door de inzet van nieuwe wagens. De trein is nu te herkennen aan knalgroene GATX-ketelwagens. De first-/lastmile werd nog altijd door RXP/HSL uitgevoerd, dat hiervoor nagenoeg altijd een fraaie V60 Ost inzet. Op 15 september werd er weer een geloste trein uitgehaald bij GES richting emplacement Houtrakpolder. We zien hier de 6002 van Railexperts met het tweede gedeelte van de bloktrein passeren op zijn getrokken tocht vanuit GES-terminal richting het emplacement.
OKTOBER
In oktober werden geen noemenswaardige foto's gemaakt.
NOVEMBER

Na een meeting in België was er tijdens de zonovergoten middag van 4 november tijd om de deels beladen zinkoxidetrein van Railtraxx op te wachten bij aansluiting vanuit Nyrstar op de IJzeren Rijn. Dit fraaie punt werd enkele jaren geleden helaas ontsierd bij de vernieuwing van het baanvak. Er werden nieuwe spoorse attributen geplaatst en een nieuw sein. Hierdoor is het moeilijker cq. onmogelijk geworden om treinen vanuit Weert vast te leggen op dit punt. Treinen vanuit Nystar laten zich echter nog goed vangen. We zien de Railtraxx 6475 kort voor het oprijden van de IJzeren Rijn passeren met zijn deels beladen zinkoxidetrein. Kort na het maken van de foto kwam de trein tot stilstand, en zou de machinist het sleutelkastje bedienen om het wissel vanuit zijn voorkeursstand (richting Weert) richting het spoor vanuit Nyrstar om te zetten. Hierna zou de trein vertrekken aan zijn tocht richting de Belgische grens.
DECEMBER

Het in 2007 opgestarte OOC Terminals in Oss ontvangt nog altijd een flinke hoeveelheid treinen per week. De terminal beleefde in 2023 haar hoogtepunt, waarbij bijna dagelijks twee bloktreinen werden behandeld. Anno 2024 worden er circa 4 à 5 treinen per week behandeld, wat voor Nederlandse begrippen nog steeds ongelofelijk veel is. Op 7 december was het Freightliner dat onder attest van RRF weer een graantrein mocht aanleveren in Oss. Waar normaliter een elektrische locomotief wordt afgevaardigd, was het vandaag de RL002 die de zware trein naar Oss mocht brengen. De locomotief was al lang niet meer in Nederland te zien. Sowieso rijden nog maar weinig treinen "dieselend" onder de draad in Nederland. Ter hoogte van Koolwijk zien we de groene krachtpatser passeren met een bijpassende sleep open-bakwagens.
En daarmee is er weer een einde gekomen aan het jaarlijkse overzicht. Alvast de allerbeste wensen aan jullie allemaal voor 2025, en wellicht tot ziens aan het spoor in het nieuwe jaar!