
Januari 1

Op 22 januari viel er in West-Brabant aardig wat sneeuw. De volgende ochtend bleek onverwachts ook het zonnetje van de partij te zijn, en werd snel richting Lage Zwaluwe gereden. Daar kon al snel één van de hoogtepunten van het jaar vastgelegd worden: de dagelijkse ‘tweede aanvoer’ naar Moerdijk passeert in een prachtig sneeuwlandschap achter de 6429.
De trein was bovendien leuk samengesteld: aan de loc een fraaie, typerende gasketel van het UN1064-vervoer naar Arkema Pernis. Daarachter een ketelwagen UN2412, eveneens ex Arkema Pernis, en een lekker ingesneeuwde Wascosa ketelwagen. Als laatste werden twee Eaos’jes met schroot voor Cronimet meegenomen. Na bijna tien jaar zonder spoorvervoer, werd het bedrijf in 2015 ineens weer bediend, maar jammer genoeg is het nu alweer ruim een half jaar stil.
Januari 2

De twee inzetbare ex-NMBS reeks 62 diesels, de RFO 6702 en de RXP 6703, kwamen dit jaar ook regelmatig in actie en blijven een geliefd jachtobject. De laatstgenoemde pendelt voor LTE naar de P&O terminal in de Europoort, maar de loc maakt incidenteel een uitstapje. Op 26 januari haalde de loc bij Caldic een ethanoltrein uit. De trein vertrekt hier bij Caldic met op de achtergrond de fraaie industrie van Abengoa.
Februari 1

Een andere prachtige locatie in de Rotterdamse havens ligt aan de stamlijn naar Rhenus op de Maasvlakte. Veel treinen passeren daar echter niet. DB komt er enkele keren per jaar, en in het voorjaar kwam RFO enkele keren langs. Afgelopen winter werd Rhenus echter best frequent bediend door DB. Wekelijks werden er enkele gesloten wagens beladen. Op 20 februari vertrekt de 6421 met twee gesloten wagens bij de fraaie vuurtoren naar het emplacement. Omdat Lineas dit jaar de bediening van Lyondell overnam, vindt de bediening van Rhenus nu meestal rond 16u plaats als er wagens zijn.
Februari 2

Eind 2018 ging LTE zelf naar Moerdijk met het treindeel van de Wolfurt voor Wuppermann in plaats van RRF. Sinds september vindt de bediening helaas in het donker plaats. Op 20 februari werd dat al eens in het donker gefotografeerd, en wel door te testen hoe stabiel het hoogstatief nu echt is :p Ondanks de toch wel aanwezige wind (zie ook de rook rechts), lukte het om van een aardige hoogte scherp resultaat te krijgen. We zien de LTE 6409 hier wachten met de korte containertrein, met op de achtergrond Wuppermann, de silo’s van HCM, enkele schepen in de Centrale Insteekhaven en dus de schoorsteen van de vuilverbranding van Attero.
Maart

Delfzijl zag dit jaar erg fotogeniek proefvervoer in de vorm van Mobiler containers bij de oude losweg. Daardoor werd de oude stamlijn richting Heveskes weer bereden, maar jammer genoeg kon ik zelf geen tijd maken om dat te fotograferen. Wel kon in maart een ander zeer fotogeniek vervoertje in Delfzijl worden vastgelegd. Al sinds ik ben begonnen met fotograferen, komen er enkele keren per jaar rongenwagens met grote boomstammen naar Groningen. Jarenlang werden ze in Veendam gelost, maar inmiddels is Delfzijl de bestemming nadat de bediening van Veendam sneuvelde. Op 23 maart kwam er voor de derde keer in een week tijd een wagen met hout naar het noorden. De wagen wordt hier het terrein van Wagenborg opgeduwd.
April

Na de eindpresentatie van het laatste project van m’n wiskunde bachelor, werd er in het daaropvolgende Paasweekend een klein uitstapje naar Frankrijk gemaakt voor de laatste BB67400 inzetten tussen Amiens en Boulogne. De fraaiste locatie vond ik het koolzaadveld bij Fontaine-sur-Somme, waar op 20 april de SNCF 67455 met IC 2021 van Parijs naar Boulogne passeert.
Mei

Na het Paasweekeind werd enerzijds begonnen met m’n master, en anderzijds werd aardig wat tijd besteed aan het opknappen van het huis in Maarheeze

Juni

Net als vorig jaar houden we weer één nez cassé in het overzicht, en dat kan dan eigenlijk niets anders dan een 1700 met dubbeldekkers zijn

De diverse NS 1700’en waren niet de enige nez cassés die dit jaar aan de kant gingen. In maart stopte jammer genoeg de fraaie UBC-containertrein, waarna er voor de 1619 geen werk meer was. Daarmee bleef de rest van het jaar de 1618 als enige 1600 bij Captrain rijden voor de LPG-pendel tussen Sloe en het Chemelot. In de zomer van dit jaar stonden de Railpromo 1700’en enige tijd aan de kant door een faillissement, maar na een doorstart zijn ze weer te zien voor de Diner trein en zo nu en dan een cargo. De DB 1600’en lijken alvast op het lijstje voor komend jaar kunnen te worden gezet.
Juli 1

De bediening van Oosterhout Weststad door DB liep dit jaar op een vergelijkbaar pitje met vorige jaren. Wel nieuw was de aanvoer van staalplaten voor Teuben op kantelbare wagens type Slps. Op 17 juli werden er weer drie van dat soort wagens naar de losweg van Oosterhout gebracht, tussen twee normale lage wagens. Het fraaie treintje passeert hier bij het bekende sluisje tussen Zevenbergschen Hoek en Hooge Zwaluwe.
Juli 2

Captrain bediende dit jaar op dinsdagen Wuppermann in Moerdijk. Zowel wagens met openlucht staalrollen als Shimmns’en kwamen mee met de zondagse staalproductentrein uit Mülheim. Op 23 juli, aan het begin van de week waarin diverse hitterecords sneuvelden, waren er tien huifwagens voor Moerdijk. Nadat ze in recordtijd bij Wuppermann gelost waren, werd de terugtrein opgewacht bij de Moerdijkbrug. Op de fraaie locatie met uitzicht op het Hollands Diep zien we de 203 103 passeren.
Augustus

Een andere bediening die ik nog nooit had weten vast te leggen, was die van OVET in Terneuzen. DB komt er zo nu en dan met een sleep lege Tads’en voor Garching, tot in 2017 waren het zelfs twee-assige Fcs’jes. Op 21 augustus werd OVET zelfs door twee vervoerders bediend: terwijl DB met de sleep Tads’en onderweg was naar Terneuzen, stond er nog een sleep Xpedys Falns’en van Lineas binnen. De fraaiste plaat die dag werd gemaakt bij het boerderijtje tussen Sas van Gent en Zandstraat, waar de 6506 met Tads’en passeert.
Oktober

Na de zomervakantie werd er doordeweeks niet heel veel meer dan nachtopnamen van DDAR/DDM en SGM gemaakt. In de weekenden was er meer tijd en ook in de tentamenweek kon ik op 29 oktober een middagje achter de Sloetrein aanrijden – iets waar we volgend jaar ook afscheid van mogen nemen, los van het buiten dienst gaan van de DB 1600’en

RFO haalde dit jaar enkele hippels uit Engeland naar Nederland. De 692 was de eerste die in dienst kwam en wel in een fraai, Engels kleurenschema. Verder was er dit jaar genoeg actie met hippels: voor RFO rangeren de twee ex-Locon hippels zo nu en dan in Amsterdam en Amersfoort. Voor Captrain was het hele jaar de 691 actief in de Sloehaven en in Oss verzorgde Railpro het rangeerwerk met bakkies. Verder werd, na een stroeve start, de 363 723 dit jaar veel ingezet in Amsterdam voor met name de bedieningen van NWB en Waterland door Lineas. De 363 712 kreeg het helaas rustiger nadat het locje vanaf september niet meer nodig was in Zeeuws-Vlaanderen. Maar dat past allemaal niet meer in het overzicht helaas
