Yogyakarta, 20 juni 2016

Terwijl mijn moeder boodschappen ging doen gingen we vlak voor station om te kijken of we nog leuks zouden zien. Voor het station stond deze fraaie stoommachine.

Kreta Api treinstel K4 20709 komt Yogyakarta binnen gereden.

Gevolgd door een rood-witte variant.

Kreta Api CC 201 77 09 met rijtuigen komt geduwd binnen na een rangeerbeweging. Direct buitenstation steekt het spoor dwars de weg over.

Een tijd later vertrekt CC 201 77 09 met rijtuigen 'beladen' uit Yogyakarta richting het westen.

Vanuit de andere kant ziet dat er dus zo uit. Kreta Api Indonesia CC 201 83 13 met rijtuigen komt aan in Yogyakarta.
Op 21 juni 2015 gingen we naar het treinmuseum in Ambarawa. Hoog gelegen in de bergen en aan de voormalige eerste spoorlijn van het land, geopend in 1873. Een deel van de spoorlijn is nu gebruik als museumlijntje waar dagelijks een treintje pendelt en een tandradspoor wat nog hoger de bergen in gaat.

Willem 1 station geopend in 1873 in opdracht van Koning Willem 1, na onafhankelijk ging het station verder als station Ambarawa. In 1976 werd het gesloten en ging het verder als museum.
Een paar jaar geleden is het museum verbouwd, de locs staan nu onder een overkapping waardoor ze minder goed op de foto te zetten zijn.

Imposante stomer genummerd als CC 50 29.

Gebouwd door SLM in Winterhur in 1928, dezelfde fabrikant van o.a. de SBB krokodil.
Nog wat stoomloc's, zonder nummer of waar ik geen info over heb.




Langs het perron stond deze fraai in het zonnetje.
Nog wat fabrieksbordjes waar ik niet meer van weet bij welke loc ze horen. De stoomlocs kwamen voornamelijk uit Duitsland en Zwitserland.



In een stoomloc vond ik nog een plaatje met de maximale snelheid in Nederlands aangegeven.

Het museum heeft nog drie rijvaardige locs, twee Krupp dieselocs en één stoomloc. De B2502 voorzien van tandrad. De loc rijdt alleen bij speciale gelegenheden of als je flink in de buidel tast.

Dagelijks pendelt er een treintje tussen het museum in Ambarawa en Tuntang. Kreta Api Indonesia D 300 23 loopt om naar de rijtuigen.

Loc D 300 23 met 3 rijtuigen vertrek gereed in Ambarawa. Uiteraard gingen we mee. Voor 50.000 Rupiah p.p. (€3,-).

Onderweg genieten van het uizicht. Op de achtergrond de 3 km hoge slapende vulkaan Merbabu, laatste uitbarsting was in 1797. Eén van de honderden vulkanen van Indonesië.

Aangekomen in Tuntang. Waar ook nog een fraai station stond.

Close-up van het rijtuig. Gebouwd in 1910 in Den Haag.

Fabrieksplaatje van het rijtuig.

Links van station Tuntang liggen 2 sporen met een loods en deze verroeste railvoertuigen.

Terug in Ambarawa zag ik deze wissel- of seinhandels staan, uit 1888 gebouwd door Alkmaarsche Yzer Metaal Gietery.
Surabaya, 26 juni 2015
De laatste dagen in Indonesië waren we bij familie in Surabaya. Vanuit Surabaya had ik nog de stoomlocs in de suikerrietvelden vastleggen, maar zoals gezegd was het te ver rijden.

Na boodschappen zag ik dat we bij de haven reden, toen ik zag dat er spoor lag stopte we er om wat foto's te maken. CC 206 13 76 vertrekt uit Surabaya Kalimas richting het westen.

Toen bleef het 45 minuten rustig, maar toen we net op het punt stonden te vertrekken ging de overweg weer rinkelen. CC 206 13 60 met vol beladen containertrein komt door een 'woonwijk' en heeft daarna direct de haven bereikt.

Vaak wordt een passerende goederentrein als rijdende vuilniswagen gebruikt.


Het emplacement is ook nog volledig mechanisch beveiligd.

BONUS - Op de terugweg naar Yogjakarta een tussen stop gemaakt bij de boeddhistische tempel, Borobodur. Gebouwd rond 800 en herontdekt in 1814, toen lag het volledig onder vulkanische puin en bedekt door het oerwoud.
Einde deel 2, het laatste deel. Hopelijk hebben jullie genoten.