Jaaroverzicht 2015 David

Post hier je beste, mooiste, speciaalste spoorfoto's van 2015.
Forumregels
Iedere gebruiker heeft recht op één topic, dus gebruik hem goed. Een topic mag uit maximaal 12 foto's bestaan, dit is dus gemiddeld één foto per maand. Het mooiste is natuurlijk als er daadwerkelijk één foto per maand wordt geselecteerd, maar dit is niet verplicht. Gebruik als topic titel het volgende formaat: Jaaroverzicht 2015 <je forum (nick)naam>

Succes met de selectie!
Plaats reactie
David
Berichten: 1139
Lid geworden op: do sep 06, 2012 10:55 am
Locatie: Maarheeze
Contacteer:

Jaaroverzicht 2015 David

Bericht door David »

Dit jaar van mijn kant eens een overzicht met louter bedieningen :P Het was voor mij een vrij belangrijk jaar, waarin ik onder andere van middelbare school naar universiteit ging en mijn rijbewijs haalde :) Ook op het spoor gebeurde er weer een hoop, zowel langs de lijn als op lokaal gebied. Diverse afvalbedieningen zagen dit jaar hun laatste trein (Acht, Tilburg, Kragge, Haarlem en Amsterdam), een lijstje wat volgend jaar helaas weer uitgebreid schijnt te worden. Daarnaast vervielen er, zoals gebruikelijk, nog enkele vervoersstromen: in bijvoorbeeld Delfzijl (Awilog met zout), Veendam (containers) en Houtrakpolder/Sloe (TXL kolen). Een enkel bedrijf, Vopak Vlaardingen, breidde juist uit en bij sommige bedrijven leefde het spoorvervoer tijdelijk op (denk aan bijvoorbeeld ACT (Houtrakpolder), Heezik (Lage Weide) en het bietenpulp naar o.a. Delfzijl). Het leverde het onderstaande jaaroverzicht op, wat (opnieuw) niet ‘één foto per maand’ is geworden:

Januari
Afbeelding
Hoewel de bedieningen in Moerdijk er onderhand toch wel op staan, blijven de kenmerkende ‘puntjes op de i’ voor mij altijd erg leuk. In januari bijvoorbeeld bezorgde Locon enkele keren een sleep schuifwandwagens bij de Combined Cargo Terminals in Moerdijk. Het spoorvervoer liep er toen niet indrukwekkend: het bedrijf loste alleen een handjevol schuifwandwagens met dierenvoer per week. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld 2012, toen onder andere diverse aluminiumproducten, buizen en containers met plastickorrels per spoor werden aan- en afgevoerd. De aluminiumtreinen (?) van Locon waren dus een mooie opsteker, ook al bleek het slechts spotvervoer. Hierboven staat de Strukton 303001, toen gehuurd door Locon, klaar om met twintig gesloten wagens te vertrekken bij de CCT naar Lage Zwaluwe en Amersfoort. Moerdijk, 16 januari 2015.

Februari
Afbeelding
Nog zo’n typisch puntje: de bediening van Solines. Pas sinds 2013 heeft het bedrijf een eigen spooraansluiting, maar het kent niet veel fotomogelijkheden. De stek vanaf het talud van de lijn naar Lage Zwaluwe is daarentegen wel erg fraai. Deze stond vorig jaar ook in m’n jaaroverzicht, toen een bewolkte foto met een heuvelloc. Een zonfoto stond echter ook nog erg hoog op het verlanglijstje. In de voorjaarsvakantie kon dat (eindelijk :P ) worden afgestreept: dit keer werd het bedrijf bediend in de zon, op een gunstig tijdstip en ook nog eens met een mooie loc :) Loc van dienst was namelijk de 6454, de enige 6400 die nog in het NS-Cargo rood rondrijdt. De loc duwt hier twee Eanos’sen met buizen naar het bedrijf. Ten tijde van de foto reed de loc ook nog rond met een gele sleepkoppeling, in september zou de loc hiervan ontdaan worden. Moerdijk, 18 februari 2015.

Maart
Afbeelding
Op de heerlijke 8 maart werd in de Rotterdamse Havens gekeken. Het was toen zo’n vijftien graden en strakblauw; prachtig voorjaarsweer dus. Op zondagen behandelde de CTT in Pernis toen enkele containertreinen, namelijk de Bentheim shuttle met TrainServices tractie en de Nürnberg/München-shuttle met LTE. Nadat de eerstgenoemde trein klaar was, werd rond half vier de NüMü geplaatst met de 6409. Toen hadden we niet verwacht dat het in december even warm zou zijn (maar wel een stuk grauwer), en ook niet dat deze trein vanaf september via het RSC in plaats van de CTT zou gaan. De Bentheim shuttle is nog wel vaste prik op de zondag, maar heeft inmiddels Locon als tractie. Pernis, 8 maart 2015.

April
Afbeelding
April was een mooie maand met veel zon en veel vrije tijd zo voor de examens. Verder mocht ik in die maand mijn rijbewijs ophalen, waardoor in deze maand ook de eerste ‘eigen’ autoritjes konden worden gemaakt :) Op zondag 12 april mocht ik voor het eerst zelf naar de Rotterdamse havens rijden. In de Botlek bediende de fraaie 1506 van Locon de BTT. De loc was enkele dagen daarvoor bestickerd in het oranje/wit van Locon. Geplaatst werd een erg fraaie GATX ketelwagentrein die later door HSL weer naar het buitenland zou worden gebracht. Botlek, 12 april 2015.

Juni
Afbeelding
Een uiterst opmerkelijke opleving vond dit jaar plaats bij Cronimet (vroeger Cronifer) in Moerdijk. Dit schrootbedrijf belaadde rond 2006 voor het laatst schroottreinen, waarna de spooraansluiting niet meer werd gebruikt. Wel beschikte het bedrijf nog altijd over twee hippels, waarvan de rijvaardige dit jaar naar HSL ging. De verbazing was dan ook groot toen er eind mei twee Eaos’jes met schroot naar Moerdijk gingen. Met dank aan onder andere een zeer vriendelijke medewerker van het bedrijf kon deze niet heel fotogenieke, maar wel unieke bediening worden vastgelegd. DBS 6442 plaatst hier de twee wagens uit Völkingen bij het bedrijf. Na lossing zouden ze later op de dag weer worden opgehaald. Het zou overigens niet alleen bij deze bediening blijven: in september bracht DBS nogmaals enkele Eaos’jes, ditmaal ter belading. Moerdijk, 4 juni 2015.

Juni
Afbeelding
Een andere onverwachte opleving dit jaar was die van Heezik op de Lage Weide. Na bijna twee jaar van stilte bracht DBS in april weer een gesloten wagen met papier naar het bedrijf. De bediening reed in eerste instantie twee keer per week maar helaas bleven de volumes minimaal. Na twee weken van rust werd er op vrijdag 12 juni toch weer een wagen geplaatst. Keurig volgens dienstregeling werd de wagen op de volgende dinsdagavond weer uitgehaald. DBS 6433, toen nog met sleepkoppeling, is hier met één gelede gesloten wagen vertrokken bij Heezik en rijdt over de Lage Weide naar Maarssen en Amsterdam Westhaven. Achteraf blijkt dit jammer genoeg de laatste trein hier te zijn geweest. Of tenminste, de laatste trein van 2015… Utrecht, 16 juni 2015.

Juli
Afbeelding
Mijns inziens één van de mooiste Nederlandse stekken: die bij de stamlijn naar Rhenus op de Maasvlakte. Het spoor loopt er door een apart "zandlandschap", tussen de tanks van Lyondell en de vuurtoren ‘Kustlicht Maasvlakte’. Voor de opening van de Tweede Maasvlakte was er enkele jaren geregeld goederenverkeer omdat toen ook de treinen van/naar de Euromax Terminal hier passeerden, maar inmiddels ligt alleen de stamlijn naar Rhenus er dus nog. Het bedrijf ziet onregelmatig wagens met het UC-vervoer en een enkele keer een bloktrein. Toen bleek dat het bedrijf in juli een set gesloten wagens zou behandelen, werd er daarom ondanks het slechte weer een kijkje genomen. TrainServices verzorgde er de tractie met de fraaie TS-103. Beide locs van TrainServices kregen dit jaar een nieuw uiterlijk in hun kleuren: de TS-104 verruilde de groene jas uit de ITL-tijd hiervoor, de TS-103 niet veel meer dan de oude TrainSupport-logo’s. De laatstgenoemde wisselde op 8 juli dus twee setjes van elk zeven gesloten wagens bij Rhenus, waarbij het zowaar nog enigszins opklaarde ook. De loc is hier weer op de terugweg naar emplacement Maasvlakte West als de eerdergenoemde locatie wordt gepasseerd. Naar verluidt gaan de mooie locs binnen enkele maanden helaas weer terug naar Captrain, al staat de CT-huisstijl de locs ook niet verkeerd. Maasvlakte, 8 juli 2015.

Juli
Afbeelding
De foto’s lijken dit jaar haast wel geordend op weertype: van een nachtplaat naar zon, sluier en bewolking. Dat laatste is vaak handig voor bedieningen, zo ook voor een compleet ander soort “bediening”: het industriespoor van Tata Steel. In juli werd daar enkele keren rondgehangen, zoals ook uitgebreid in een fototopic hier is beschreven. Op 15 juli had ik geluk: loco 902 bracht namelijk niet alleen een lege slakkenpantrein, maar ook een ruwijzermenger van de slakput richting de oxystaalfabriek. Slechts enkele keren per week schijnt zo’n torpedowagen hierlangs te komen; normaal rijden ze alleen tussen de hoogoven en de oxystaalfabriek wat niet van dichtbij te zien is. Wijk aan Zee, 15 juli 2015.

Augustus
Afbeelding
De laatste bediening rond Lage Zwaluwe die nog erg hoog op het verlanglijstje stond, was de bediening van de lalo met bewolking. Met zon had ik de bediening al enkele keren maar bij bewolking kun je ook op de losweg zelf staan, bij zon alleen langs het stamlijntje. Dit jaar lukte het twee keer: in mei met betonstaal uit Hammerau en in augustus met een gesloten wagen uit Wörgl. Hoewel de compositie in mei mooier was in verband met de ladder, ga ik toch voor de sfeerplaat uit augustus met nevel. Vlaamse Reus 6518 plaatst hier één gesloten wagen met spaanplaatrollen voor Unilin (een bedrijf in Oisterwijk) op de lalo van Oosterhout. Begin dit jaar kregen al deze Vlaamse Reuzen een wervingssticker. Oosterhout, 24 augustus 2015.

November
Afbeelding
Iets dat er dit jaar helaas niet van is gekomen, is een herfstplaat van de bediening van Elementis in Delden. Ook zoiets dat al jaren op de to-do staat en er telkens niet van komt; misschien volgend jaar :) Wel werd er een andere bediening vastgelegd in een bijzonder fraai gekleurd bos, namelijk die van Pon in Leusden. DBS 6435 komt hier met een lange sleep autowagens en enkele gesloten wagens door het bos tussen Amersfoort en Leusden, onderweg naar Pon. Enkele weken later zou Strukton het rangeerwerk hier overnemen van DBS. Leusden, 5 november 2015.

November
Afbeelding
Begin 2010 vertrok ITL met de laatste NYK-shuttle vanaf de Amsterdam Container Terminal in de Houtrakpolder. Daarna was het lange tijd stil en werd er alleen wat NS materieel opgesteld. Vanaf september werd de terminal echter weer ongeveer één keer per week aangedaan door een shuttle: Locon startte toen een containertrein uit Wroclaw naar deze terminal, bestaande uit louter Unit45 containers. Op de helaas grauwe zondag 8 november werd er weer een trein opgehaald. Twee locs die dit jaar de LC-huisstijl kregen, de 1796 en de 9901, mochten de volbeladen trein uithalen na het plaatsen van de cacao shuttle bij de USA. De trein was, zoals wel vaker, voor een groot deel beladen met witte koelcontainers. Een zekere parallellie met één van de laatste NYK-shuttles, destijds ook met een groot aantal koelcontainers aan de loc. Helaas zou namelijk ook de Wroclaw shuttle het niet lang meer volhouden: twee weken later zou de trein naar Moerdijk verhuizen, om slechts drie weken later te vervallen. Zonde… Houtrakpolder, 8 november 2015.

November
Afbeelding
En we eindigen weer waar we zijn begonnen: bij de CCT in Moerdijk. Na het spotvervoer in januari werd er weer vrij rustig, maar niet voor lang. In september startte IFB namelijk een shuttle van deze terminal naar Segrate. Locon mocht de trein drie maal per week gaan rijden. Helaas rijdt de trein vooral in het donker, maar op zondagmiddag laat hij zich wel eens bij daglicht zien. Zo ook op 15 november, toen de altijd fraaie 220 de Segrate shuttle van Lage Zwaluwe naar Moerdijk mocht brengen. Deze loc liet zich dit jaar helaas niet erg veel zien. Tussen mei en augustus reed de loc namelijk vooral rond in Sloe, en vanaf oktober stond de loc zo’n anderhalve maand defect. Deze zondag was de loc waarschijnlijk net weer in dienst. Hier duwt de 220 dus zo’n volbeladen containertrein uit Segrate naar binnen bij de CCT, waarmee we het jaar weer afsluiten. Op naar 2016 :)

Rolandrail
Berichten: 2047
Lid geworden op: ma jan 14, 2013 4:08 pm

Re: Jaaroverzicht 2015 David

Bericht door Rolandrail »

Mooie scènes, hulde :)
Rolandrail is verhuisd van .net naar .nl!

Gebruikersavatar
Jeroen
Berichten: 3794
Lid geworden op: ma aug 20, 2012 7:54 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2015 David

Bericht door Jeroen »

Hele fraaie serie David! Top! 8-)
Hier in 't zuiden

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18435
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2015 David

Bericht door Ronnie »

Mooie serie. De Pon-trein met herfstkleuren is fraai.
Goed sporen. Daar houden we van.

dvc
Berichten: 428
Lid geworden op: wo nov 27, 2013 6:51 pm

Re: Jaaroverzicht 2015 David

Bericht door dvc »

Fraaie serie met interessante bedieningen!

arnold
Berichten: 9256
Lid geworden op: di aug 21, 2012 2:51 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2015 David

Bericht door arnold »

Super !

Bruno
Berichten: 699
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:07 am
Locatie: Zwijndrecht
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2015 David

Bericht door Bruno »

Fraaie serie!
Website: Spoorpunt.nl | Foto's: Flickr

wessele
Berichten: 588
Lid geworden op: do jun 13, 2013 11:27 am
Locatie: Waardenburg

Re: Jaaroverzicht 2015 David

Bericht door wessele »

Goeie serie. Goed ook dat je HCT nog mee hebt kunnen pikken. De plaat in Otw springt eruit voor mij.

Gebruikersavatar
mattias
Berichten: 680
Lid geworden op: wo apr 17, 2013 8:08 am
Locatie: Wervik (BE)
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2015 David

Bericht door mattias »

Fraaie reeks!
Ik ontdek plaatsen die ik eerder niet kende.. Altijd leuk!
Foto's te bezichtigen op: Bfoto en Flickr

Plaats reactie