Korte Nieuwsberichten overig

Nieuws en andere gepubliceerde informatie
Forumregels
Een bronvermelding is verplicht bij het overnemen van nieuwsberichten van andere sites.
Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Korte Nieuwsberichten overig

Bericht door Andre »

door Peter » Vr 27 Jan 2012, 18:02
Peter schreef:Belgische staking kan goederenvervoer treffen

27 januari 2012

De staking die maandag in België wordt georganiseerd, kan gevolgen krijgen voor het goederenvervoer.

Zo meldt rederij Safmarine dat mogelijk ook de havens van Antwerpen en Zeebrugge met werkstakingen en als gevolg daarvan vertragingen te maken kunnen krijgen.

Misschien wordt ook het internationale goederenvervoer per spoor door de acties tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet-Di Rupo geraakt. Belgische bonden hebben grensacties aangekondigd, die zeker het internationale reizigersverkeer zullen treffen.

Bron: Nieuwsblad Transport
door Kars » Ma 13 Feb 2012, 15:45
Kars schreef:Trein Montenegro al 60 uur vast door sneeuw

Gepubliceerd: 13 februari 2012

In Montenegro is vrijdagavond een trein gestrand. De 50 reizigers van de trein zitten inmiddels al drie dagen in de trein. Pogingen om de reizigers te bevrijden zijn tot nu toe mislukt. Dat meldt de NOS maandagmorgen.

Een speciale eenheid van de politie wilde de passagiers bevrijden, maar kwam door een lawine zelf ook vast te zitten. De politieagenten zijn nu zelf ook in de defecte trein gaan zitten, om tegen het koude weer beschermd te zijn.

Het is onbekend hoe de passagiers eraan toe zijn. Buitenlandse media melden dat een van de inzittenden is overleden aan een hartaanval. Er wordt nu geprobeerd om een andere trein in de buurt van het gestrande voertuig te krijgen, zodat de passagiers kunnen overstappen.

In Montenegro is zoveel sneeuw gevallen dat het land de noodtoestand heeft afgekondigd en hulp heeft ingeroepen van de NAVO. Het is de strengste winter in vijftig jaar in de Balkan. Het treinverkeer naar Servië ligt door de sneeuw stil.

Bron: Treinreiziger
door Ronnie » Ma 13 Feb 2012, 19:38
Ronnie schreef:Treinreizigers Montenegro gered

Toegevoegd: maandag 13 feb 2012, 17:59

Vijftig mensen die door de sneeuw sinds vrijdagavond vastzaten in een trein in Montenegro, zijn vanmiddag gered. Eén van de reizigers is overleden. Water en voedsel waren bijna op en de verwarming was uitgevallen.

De passagiers zijn per helikopter uit het onherbergzame gebied gehaald. De afgelopen dagen konden helikopters door de sneeuwval niet worden ingezet, maar vanmiddag hield het op met sneeuwen.

Onder de personen die vastzaten, was ook een team van de politie. Het waren reddingswerkers die de trein wilde ontzetten, maar werden overvallen door een lawine.

Bron: NOS.nl
door Kars » Do 16 Feb 2012, 11:02
Kars schreef:Noorwegen legt treintest stil na ontsporing

Gepubliceerd: 15 februari 2012 18.02

OSLO - De Noorse spoorwegen hebben testen met een nieuwe, in Zwitserland gebouwde trein stilgelegd. Hier is toe besloten nadat de trein tijdens een testrit was ontspoord en tegen een bergwand was aangeklapt. Bij het ongeval raakten vijf mensen gewond.

Volgens een woordvoerder van de spoorwegen bevonden de vijf gewonden - drie Noren, een Zwitser en een Fin - zich aan boord van de trein toen die met een snelheid van honderd kilometer per uur uit de rails liep. De testen met de FLIRT (Fast Light Innovative Regional Train) zijn opgeschort totdat de oorzaak van de ontsporing bekend is.

De Noorse spoorwegen kochten in 2009 vijftig treinen. De treinen worden gebouwd door het Zwitserse Stadler Rail en de eerste tien werden in 2011 geleverd. De eerste officiële rit zou later deze maand plaatsvinden.

Bron: Nieuws.nl
door twenterail » Do 16 Feb 2012, 21:42
twenterail schreef:Plannen voor traject Münster-Enschede.

16 februari 2012

Door de toenemende drukte tussen Münster en Enschede wil men deze spoorlijn elektrificeren en evt. verdubbelen.Rond 8300 reizigers maken dagelijks gebruik van deze verbinding en is samen met de lijn naar Hamm en Essen een meest gebruikte verbinding in de regio.
Op moment rijden ze met dieseltreinstellen type Talent,vaak komt het voor dat ze met drie stellen rijden, een vierde stel zal niet gaan daar de lengte van de perrons te kort zijn (160m).Men wil dan gaan rijden met e-locs en dosto`s.

bron :http://www.mv-online.de/aktuelles/top_t ... Strom.html
door Peter » Wo 29 Feb 2012, 09:54
Peter schreef:Nieuwe partners in Crossrail

28 februari 2012

In een persbericht maakt de Zwitserse railgoederenvervoerder Crossrail AG bekend dat het Oostenrijkse LKW Walter en het Italiaanse General Transport Services (GTS) aandelen van Crossrail hebben verkregen.

De Oostenrijkse transportonderneming uit Wiener Neudorf verwerft 25% van de aandelen en het in het Zuid-Italiaanse Bari gevestigde GTS verwerft 10% van de aandelen. Het Zwitserse bedrijf Le Jeune Capital & Partners AG behoudt 45% van de aandelen, terwijl de overige 20% in handen blijft van intermodale rail operator Hupac.

Crossrail AG is een toonaangevende railgoederenvervoerders in Europa dat actief is in Zwitserland, Duitsland, België en Nederland. Het bedrijf heeft twee dochterondernemingen, te weten Crossrail Benelux N.V. en Crossrail Italy s.r.l.

De nieuwe aandeelhoudersstructuur van Crossrail verstevigt de Europese positie van de onderneming, zowel financieel als commercieel. Intermodale klanten zullen worden ondersteund door Crossrail in het ontwikkelen van nieuwe spoordiensten door Europa, zo meldt het persbericht.

Bron: Railcargo
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

door Peter » Vr 02 Mrt 2012, 19:53
Peter schreef:Rheinland-Pfalz plant nieuwe spoorlijnen

02 maart 2012

De Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz heeft constructieve gesprekken gevoerd met Hessen en Baden-Württemberg over het aanleggen van nieuwe spoorlijnen om het Rijndal te ontlasten.

Volgens Roger Lewentz, minister voor Infrastructuur van Rheinland-Pfalz, zullen de werkzaamheden 25 tot 30 jaar duren. Ondertussen zijn er maatregelen op korte termijn nodig om de drukte op het Rijndal te verlichten waar dagelijks 550 treinen rijden, en misschien 700 op lange termijn.

Met die maatregelen zou het lawaai tegen 2020 kunnen worden gehalveerd, als het systeem van 'geluidsarme rijpaden' wordt ingevoerd. Daarbij betalen de treinoperatoren minder voor de rijpaden als de wagons met K-remblokken uitgerust worden.

Bron: Nieuwsblad Transport
door Kars » Vr 02 Mrt 2012, 21:59
Kars schreef:Nieuw veiligheidssysteem spoorlijnen getest

Gepubliceerd: 2 maart 2012 10.39

Op de spoorlijn Brussel-Leuven (lijn 36) is vrijdag een trein uitgereden met het European Train Control System (ETCS). Het is de eerste klassieke spoorlijn in België die uitgerust is met dit hoogtechnologische veiligheidssysteem. Infrabel en de NMBS voerden vrijdagochtend tussen Schaarbeek en Leuven een eerste ETCS-treinrit uit.

ETCS laat toe om permanent de rit van een trein te controleren en automatisch te remmen wanneer een trein een rood sein voorbij rijdt én wanneer een trein eender waar op een spoorlijn uitgerust met ETCS zich niet aan de maximum toegelaten snelheid houdt. Dat gebeurt via een permanente communicatie tussen de bakens in de sporen en de stuurpost in de trein.

Voortaan kunnen ook reizigerstreinen die zijn uitgerust met dit Europese systeem rijden op deze lijn. 'De indienstneming van ETCS op deze pilootlijn past in de strategie van Infrabel en NMBS om de veiligheid op het Belgisch spoornet permanent en progressief te verhogen', zegt Marc Descheemaecker, ceo van de NMBS.

Eind 2022 wil Infrabel ETCS geïnstalleerd hebben op het volledige netwerk en eind 2023 zouden alle treinen door de NMBS uitgerust zijn met dit Europese signalisatiesysteem.

Bron: Het Nieuwsblad
door Kars » Zo 04 Mrt 2012, 01:04
Kars schreef:Tientallen gewonden door treinbotsing Polen

Gepubliceerd: 3 maart 2012 23.41

SZCZEKOCINY - Door een frontale treinbotsing in het zuidwesten van Polen zijn zaterdag zeker 60 mensen gewond geraakt.

Mensen zitten nog vast in de wrakstukken en er wordt gevreesd voor doden. Dat meldden Poolse media zaterdag.

Premier Donald Tusk is op weg naar de rampplek. Meer dan 200 brandweerlieden zijn uitgerukt om slachtoffers te helpen, evenals twee reddingshelikopters.

De trein tussen Przemysl en Warschau botste rond 21.15 uur op de trein van Warschau naar Krakau. Dat gebeurde bij het plaatsje Szczekociny.

Bron: NU
door Kars » Ma 05 Mrt 2012, 19:55
Kars schreef:Arrestaties na treinramp in Polen

Gepubliceerd: 5 maart 2012 13.33

WARSCHAU - In Polen zijn twee spoorwegmedewerkers opgepakt in verband met het zware treinongeluk dit weekeinde in het zuiden van het land. Dat heeft het Poolse Openbaar Ministerie maandag laten weten.

Waarvan de twee stationschefs precies worden verdacht, is niet bekendgemaakt. Duidelijk is wel dat zij verantwoordelijk waren voor de veiligheid van het traject waarop het ongeluk gebeurde.

Op het traject tussen Warschau en Krakau kwamen zaterdagavond twee treinen frontaal in botsing. Zestien mensen kwamen om het leven en er liggen nog 49 gewonden in ziekenhuizen.

Het was het ergste treinongeval in 20 jaar tijd in Polen

Bron: Dagblad van het Noorden
door Kars » Wo 21 Mrt 2012, 18:57
Kars schreef:Eerste proefrit hogesnelheidsvrachttrein Euro Carex geslaagd

Gepubliceerd: 21 maart 2012

Op treinstation St. Pancras Internationaal Station in Londen is woensdagochtend voor het eerst een hogesnelheidsvrachttrein van Euro Carex aangekomen. 'Een majeure eerste stap’, noemt Euro Carex de proefrit.

De trein vertrok dinsdag aan het einde van de middag vanuit Lyon St Exupéry airport om via luchthaven Charles De Gaulle bij Parijs en de Eurotunnel naar Londen te rijden, waar het dus woensdagochtend vroeg aankwam.

Euro Carex is een project van luchthavens (onder meer ook Schiphol en Luik), luchtvaartmaatschappijen (onder meer Air France-KLM) en pakketvervoerders (waaronder TNT, UPS en FedEx Express) om het vervoer van pakketjes tussen de grote Europese luchthavens duurzamer te maken. De trein die dinsdagnacht door de Eurotunnel zoefde, heeft een capaciteit voor 120 ton aan pakketjes. Over de weg zouden daar zeker zeven vrachtwagens voor nodig zijn.

Bron: Nieuwsblad Transport
door Kars » Wo 28 Mrt 2012, 10:23
Kars schreef:1500 euro schadevergoeding voor ontslag door late treinen

Gepubliceerd: 27 maart 2012 16.45

De Franse staatsspoorwegmaatschappij SNCF moet 1500 euro betalen aan een vrouw die haar baan heeft verloren omdat haar forenzentrein herhaaldelijk te laat was. Dit heeft de rechtbank in Parijs dinsdag besloten. Ook moet de SNCF nog eens 1500 euro betalen aan kosten voor de rechtszaak.

De 25-jarige Soazig Parassols had 45.000 euro geëist. Zij werd in juni 2010 als secretaresse aangenomen door een advocatenkantoor in Lyon.

De vrouw die in Ambérieu woont, werd al tijdens haar proeftijd ontslagen omdat ze door treinvertragingen steeds weer te laat op haar werk kwam, ook al nam zij één trein eerder dan volgens de dienstregeling noodzakelijk.

Een keer was de trein zelfs een uur en een kwartier te laat, aldus Franse media. Volgens de rechter is er een 'niet te ontkennen verband' tussen de 'abnormale treinvertragingen' en het ontslag van de secretaresse.

Bron: Algemeen Dagblad
door Kars » Wo 04 Apr 2012, 15:23
Kars schreef:TGV 7 uur vast in tunnel, reizigers in paniek

Gepubliceerd: 4 april 2012 12.12

Een Franse hogesnelheidstrein TGV is vandaag met maar liefst 10 uur vertraging in Parijs gearriveerd. De trein met bijna 700 passagiers aan boord vertrok gisteravond uit Nice aan de Côte d' Azur naar Parijs, maar kwam even ten noorden van Marseille door een stroomstoring stil te staan in een tunnel.

Volgens reizigers functioneerde niets meer in de trein en was mobiel telefoneren onmogelijk. Het werd bovendien zo benauwd dat er paniek uitbrak. Tot woede van velen werd er vrijwel geen informatie verstrekt over wat er gaande was. De reizigers verbleven naar eigen zeggen bijna 7 uur in de tunnel voor ze met een andere trein verder konden.

De spoorwegmaatschappij SNCF heeft vandaag op het gare de Lyon in Parijs geprobeerd de getergde klanten mild te stemmen met onder meer vergoeding van hun reisbiljetten en een goed ontbijt. Ook kregen de passagiers de kosten van een taxi vergoed om verder te reizen in de hoofdstad.

Bron: Algemeen Dagblad
door Ronnie » Zo 29 Apr 2012, 14:01
Ronnie schreef:Eerste private HSL Europa in Italië

Toegevoegd: zondag 29 apr 2012, 13:46

In Italië is de eerste private HSL-verbinding van Europa in gebruik genomen. De drijvende kracht achter het project is Ferrari-directeur Luca Cordero di Montezemolo. Hij wil met Nuovo Trasporto Viaggiatori de strijd aangaan met het staatsbedrijf Trenitalia.

NTV heeft nu alleen een verbinding tussen Rome en Milaan, maar wil uiteindelijk op negen verschillende Italiaanse steden rijden, met 25 Ferrari-rode treinstellen. Di Montezemolo hoopt in 2014 een kwart van de treinreizigers in Italië te vervoeren. Dat zijn zo'n 9 miljoen passagiers.

De treinen halen een snelheid van 300 kilometer per uur. De reis van Rome naar Milaan duurt drie uur. Een enkeltje kost zo'n 90 euro.

NTV wil vooral concureren op service: de treinen hebben luxe leren stoelen, wifi en televisie. Er is zelfs een bioscoopcoupé, waarin 39 mensen de nieuwste films kunnen zien.

Crisis
Di Montezemolo en andere investeerders hebben een miljard euro in het project gestoken. Dat moet vooral op de zakelijke markt worden terugverdiend. Ze hopen dat veel zakenmensen van het dure vliegtuig op de goedkopere HSL overstappen, nu Italië in een economische crisis is beland.

Bron: NOS
door Kars » Za 12 Mei 2012, 12:56
Kars schreef:Treinbestuurders willen staken op 22 mei

Gepubliceerd: 12 mei 2012 10.53

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) heeft woensdag een stakingsaanzegging ingediend voor dinsdag 22 mei. Dat heeft Arthur Mercier, de voorzitter van het ASTB, zaterdagochtend gezegd.

Het ASTB diende de stakingsaanzegging in om te protesteren tegen de invoering van psychotechnische testen die alle bestuurders voortaan zullen moeten afleggen. "Het is onaanvaardbaar om treinbestuurders te verplichten zich om de drie jaar te onderwerpen aan psychotechnische testen, ook omdat een definitieve declassering volgt na twee gefaalde testen", aldus Mercier.

De vakbond vergadert zaterdag om te bekijken of er actie gevoerd kan worden naar aanleiding van het ongeval in Godinne, waar vrijdagvoormiddag een goederentrein op een andere inreed. "De conducteur van de trein die de andere trein aanreed, heeft me verzekerd dat het rode licht niet brandde", aldus Mercier.

Bron: Gazet van Antwerpen
door Kars » Ma 16 Jul 2012, 20:20
Kars schreef:Groot-Brittannië investeert miljarden in spoor

Gepubliceerd: 16 juli 2012 14.05

Premier David Cameron heeft maandag in Birmingham een plan ter waarde van bijna €13 mrd gepresenteerd, meldt Reuters

Bijna de helft van het geld gaat naar de aanleg van nieuwe lijnen, die onder meer de verbinding tussen het noorden van het land en de havens aan de zuidkust moeten verbeteren. Ook wordt de aansluiting van Heathrow, een van de grootste luchthavens ter wereld, op het spoornet verbeterd.

Het gaat tot 2019 duren voor alle plannen zijn uitgevoerd. De hele operatie moet worden opgebracht uit hogere tarieven voor de treinkaartjes en efficiëntere bedrijfsvoering.

De brancheorganisatie van het midden- en kleinbedrijf heeft verheugd gereageerd op de plannen. Betere verbindingen zijn goed voor het bedrijfsleven, verwacht de organisatie.

Bron: Financieel Dagblad
door Kars » Do 19 Jul 2012, 17:44
Kars schreef:"Pas vertrek trein als deuren dicht zijn"

Gepubliceerd: 19 juli 2012 17.08

Infrabel en de NMBS werken aan een nieuwe vertrekprocedure voor de treinen. Die moet de veiligheid verhogen. Vanaf 2015 zal een trein pas kunnen vertrekken als alle deuren gesloten zijn.

In het huidige systeem geeft de treinbegeleider van op het perron het vertreksignaal. Hij stapt vervolgens op de trein, sluit alle deuren behalve een van waaruit hij zelf waakt over de veiligheid op het perron. Reizigers proberen vaak nog op het laatste nippertje langs die deur op de trein te springen, wat onveilige situaties kan veroorzaken..

In de nieuwe procedure wordt het vertreksignaal pas gegeven nadat de treinbegeleider is opgestapt en alle deuren gesloten heeft.

Volgend jaar start een pilootproject. Pas in 2015 kan de nieuwe procedure overal worden toegepast.

Bron: de Redactie
door Maarten » Vr 20 Jul 2012, 13:34
Maarten schreef:Tiener geëlektrocuteerd op terugweg Gentse Feesten

Gepubliceerd: 20 juli 2012 7u46

Aan het station van Dendermonde is vanochtend een tiener om het leven gekomen. De 19-jarige jongen uit Dendermonde overleed vermoedelijk door elektrocutie na waaghalzerij.

Twee jongens van 19 en 18 jaar uit Dendermonde waren op de terugweg van een uitstap naar de Gentse Feesten, zegt het parket. De 19-jarige zou rond 4 uur in een mast van de bovenleidingen geklommen zijn. De jongen raakte volgens de eerste informatie een hoogspanningskabel en overleed door elektrocutie.

Zijn 18-jarige vriend was ook al in de mast geklommen, maar raakte daarbij niet gewond. Hij zag de feiten gebeuren en verwittigde de hulpdiensten rond 4.30 uur. Het parket van Dendermonde gaat uit van uit de hand gelopen waaghalzerij.

Tot 6.30 uur waren de sporen buiten gebruik om het parket het onderzoek te laten voeren. "Maar we konden de sporen weer in gebruik nemen voor de ochtendspits", zegt woordvoerster Mieke Meert van infrastructuurbeheerder Infrabel. "Daardoor bleef de hinder beperkt."

Bron: HLN.be
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Vrachtvervoer per spoor in Frankrijk herstelt fors
29 augustus 2012
Na twee magere jaren (-20,5% in 2009 en -6,7% in 2010) ging het vrachtvervoer per spoor in Frankrijk er vorig jaar met 14,1% op vooruit. In totaal werd 34,2 miljoen ton-km gerealiseerd.

Met de 34,2 miljoen ton-km blijft het vervoer van vracht per spoor nog wel achterop bij 2008, toen 40,4 miljoen ton-km werd gehaald.

Ongeveer driekwart van de gerealiseerde ton-km betreft nationaal vervoer (25,3 miljoen ton-km-). Bij het internationaal transport (8,9 miljoen ton-km) gaat het vooral over vracht dat per spoor vanuit Frankrijk naar het buitenland wordt vervoerd.

De combinatie spoor-weg maakt een kwart uit van alle gerealiseerde ton-km in Frankrijk en de SNCF is in haar eentje goed voor 71% van de behaalde trafiek.

Bron : Nieuwsblad Transport
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

300.000 euro boete voor Italiaanse staatsspoorwegen
29 augustus 2012
De Italiaanse karteloverheid heeft het Italiaanse staatsspoorbedrijf FS en haar dochtermaatschappijen Trenitalia en RFI ieder een boete van 100.000 euro opgelegd.

De reden voor deze boetes is dat deze drie bedrijven de toegang tot het Italiaanse spoornet voor andere geïnteresseerden hebben verhinderd.

De hinder trof hoofdzakelijk personenspoorvervoerder Arenaways, maar brancheorganisaties beschouwen de geldboete als een duidelijke waarschuwing dat de kartelautoriteit Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) ook in het goederentransport geen discriminatie duldt.

Spoorbeheerder RFI liet het toekennen van de spoorpaden aan Arenaways anderhalf jaar duren. Toen het eindelijk zover was, kreeg de privévervoerder het verbod om op het traject Milaan-Turijn in tussenstations te stoppen. Arenaways moest in 2011 het faillissement aanvragen, maar is ondertussen dankzij nieuwe eigenaren weer actief.

Eigenlijk had de geldboete veel hoger moeten zijn, aldus de AGCM. De fout ligt echter ook bij op de Italiaanse spoorregulator URSF. Die krijgt dan ook felle kritiek van de kartelautoriteit.

Bron : Nieuwsblad Transport.nl
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

PKP Cargo verwacht spoorlicenties voor België en Nederland
24 mei 2011
PKP Cargo verwacht op korte termijn spoorlicenties voor België, Nederland, Oostenrijk en Slovakije. De spoormaatschappij wil zo haar internationale activiteiten uitbreiden.

De helft van de inkomsten van PKP Cargo wordt al in het grensoverschrijdende verkeer gegenereerd, legt ceo Wojciech Balczun uit. De Poolse spoormaatschappij ziet grote mogelijkheden in de corridor tussen West-Europa en Rusland (en China), alsook op de noord-zuidas tussen Scandinavië en de Balkan.

De Lloyd
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

GE Powerhaul prototype in Europa

Het 1e prototype van de General Electric Powerhaul diesellokomotief is per schip overgebracht van Turkije naar Hamburg. Het prototype draagt de kleuren van Heavy Haul Power Europe. Zie foto

Bron : Mainline diesels op Facebook (oorspronkelijke bron is DSO)
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Europa steunt project over verspreid verkeer

14 september 2012
De Europese Commissie heeft 2,9 miljoen euro vrijgemaakt voor een studie over het behoud en de ontwikkeling van het verspreid verkeer (het vervoer van wagenladingen).

In februari 2010 besloten zeven spooroperatoren de Xrail-alliantie te stichten om het vervoer met losse wagons een nieuw leven in te blazen tussen de grote economische centra van Oostenrijk, België, Tsjechië, Duitsland, Luxemburg, Zweden en Zwitserland, met gebruik van de TEN-T-corridors.

Nu wordt het project ViWaS door tien logistieke, spoor- en onderzoekorganisaties gelanceerd. ViWaS staat voor Viable Wagonload Production Schemes.

De studie gaat over de mogelijkheid om de 'laatste kilometer' doeltreffend te verhogen met een groter gebruik van containerisatie, hybride locomotieven, en eventueel het gebruik van het Flex Freight System van Wascosa.

De studie zal ong. 4,2 miljoen euro kosten en de Europese Commissie heeft er dus 2,9 miljoen euro voor vrijgemaakt. In augustus 2015 moet ze klaar zijn.

De partners van ViWaS zijn HaCon (coördinator), Bentheimer Eisenbahn, Eidgenössische Technische Hochschule, Eureka Navigation Solutions, Fret SNCF, Consorzio IB Innovation, Newopera, SBB Cargo, Technische Universität Berlin en Wascosa.

Bron : De Lloyd
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Het Poolse Lotos Kolej heeft 5 Dragon e-loks gekocht van de Poolse lokomotievenbouwer ZNLE. Daarmee zijn er nu 9 verkocht. De lok is alleen bestemd voor de interne Poolse markt.

Bron : Railcolor.net
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Finland and Estonia meet to discuss 'Rail Baltica

vrijdag, 17 augustus 2012

Transport officials from Finland and Estonia will meet in Helsinki in September in a bid to accelerate agreement on the development of a rail-freight connection between the two countries.

The talks are linked to the broader Rail Baltica project which aims to shift major freight transport in Finland and the Baltic-rim states from road to rail by creating a continuous 950 mile rail freight link for goods travelling between Helsinki and Berlin, including connections to freight hubs in central Europe.

more...

Bron : Lloydsloadinglist.com

Men denkt aan een spoorbrug tussen Finland en Estland
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Brussel houdt vast aan scheiding op spoor

25 september 2012

Eurocommissaris Siim Kallas houdt vast aan zijn plannen om het vervoer op het spoor en het beheer van de infrastructuur strikt te scheiden.

Dat zei Kallas maandag op een door de Europese Commissie georganiseerd congres in Brussel over het Vierde Spoorwegpakket, dat nog dit jaar het licht moet zien.

Beheerders van railinfrastructuur moeten juridisch, commercieel en financieel onafhankelijk van de doorgaans nog nationale spoorwegmaatschappijen kunnen werken, zei Kallas bij de opening van het congres. Die onafhankelijkheid moet de concurrentie tussen meerdere aanbieders op het spoor stimuleren.

Of voor juridische onafhankelijkheid noodzakelijk is dat vervoer en beheer niet binnen één holding mogen zijn ondergebracht, is nog niet duidelijk. De Commissie is voorstander van een dergelijke 'unbundling', maar stuit daarbij op weerstand van met name Duitsland en Frankrijk.

Mogelijk stuurt de eurocommissaris aan op een compromis waarbij de holdingstructuur als vorm blijft toegelaten, maar tegen dermate scherpe voorwaarden dat een scheiding feitelijk gerealiseerd wordt. De voorstellen van de Europese Commissie worden waarschijnlijk niet voor december gepubliceerd.

Bron : Nieuwsblad Transport
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Zwitserland aan top in Rail Performance Index
woensdag 26 september 2012

Zwitserland komt het beste uit de bus uit de Rail Performance Index van de Boston Consulting Group. In de indactor wordt gekeken naar de intensiteit van het gebruik (reizigers- en vrachtverkeer), de kwaliteit van de dienstverlening (onder andere stiptheid) en de veiligheid. In totaal werden 24 landen met elkaar vergeleken.

Na Zwitserland volgen Frankrijk, Duitsland, Zweden en Oostenrijk in de topgroep. In de middengroep volgen Finland, Groot-Brittannië, Nederland, Tsjechië, Spanje, België, Italië, Luxemburg en Noorwegen. Landen als Ierland, Slovenië, Roemenië en Polen sluiten de lijst af. Die landen bungelen onderaan de lijst omdat het veiligheidsniveau van de trein een stuk lager is.

De koplanden investeren volgens de onderzoekers ook het meeste in infrastructuur. Zo geeft Zwitserland 222 euro per hoofd van de bevolking uit aan spoorinfrastructuur, in Zweden ligt dat bedrag op 86 euro en in Frankrijk en Duitsland op 70 euro, respectievelijk 80 euro.

De complete Rail Performance Index is niet openbaar, omdat het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van een klant van BCG.

Bron: Treinreiziger.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

DSV koopt grote delen van AWT Čechofracht

28 september 2012
De Deense groep DSV heeft delen van de expeditie- en transportactiviteiten van de Tsjechische groep AWT Čechofracht gekocht. Deze gaat nu door als AWT en wil zich concentreren op het spoorvervoer.

De verkoop heeft gisteren plaatsgevonden, voor een niet nader vermeld bedrag.

DSV wordt ineens een zeer grote speler op de Tsjechische markt met de koop van de activiteiten in het wegvervoer, de lucht- en zeevrachtexpeditie en de contractlogistiek. Deze hebben de afgelopen 12 maanden een omzet gehaald van ca. 30 miljoen euro. De Deense groep verstevigt de positie van zijn drie divisies (Road, Air&Sea en Solutions) in dat land. Bijna 190 medewerkers van AWT Čechofracht stappen over naar DSV

AWT Group is één van de grootste privé-spoorvervoerders van Europa. Volgens Pierre Timmermans (de vroegere ceo of PSA International Europe, die in oktober 2011 ceo is geworden van AWT) wil de groep zich focussen op de ontwikkeling van spoorvervoer en spoorgerelateerde diensten in Centraal- en Oost-Europa. De verkoop van de niet spoorgerelateerde diensten kadert in deze nieuwe strategie. "Daarenboven bleken deze activiteiten te weinig bij te dragen tot de groei van de omzet en van de winst," zegt hij.

AWT zet 160 locomotieven en ongeveer 5.500 wagons in. Het bedrijf exploiteert tevens een aantal spoorlijnen en terminals.
AWT (Advanced World Cargo) bestaat al 60 jaar, maar tot 2010 werd gewerkt onder de naam OKD Doprava. Dat was het vroegere staatsbedrijf voor vervoer van mijnbouwproducten. Het werd in 1994 geprivatiseerd en in 2007 volledig overgenomen door het Tsjechische New World Resources Transportation. Intussen waren een aantal bedrijven, zoals Cechofracht (de voormalige staatsexepditeur) en Spedi-Trans overgenomen.

NWR Transportation is de vervoertak van New World Resources, een belangrijke kolenproducent met Nederlandse, Tsjechische en Amerikaanse aandeelhouders.

Bron : De Lloyd
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Chinezen leggen nieuwe spoorlijn Kenia aan

15 oktober 2012
Chinese bedrijven gaan in Kenia een nieuwe spoorlijn aanleggen tussen havenstad Mombasa en hoofdstad Nairobi.

De aanleg zal vijf jaar in beslag nemen. De nieuwe verbinding gaat 2,6 miljard dollar kosten.

Voor goederentreinen zal de maximumsnelheid op de nieuwe spoorlijn tachtig kilometer per uur bedragen.

Bron : Nieuwsblad Transport.nl
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Order verwacht voor 20 stuks GE Powerhaul locomotieven

Er wordt verwacht dat de Turkse Staatsspoorwegen TCDD voor het eind van het jaar 20 stuks van de GE Powerhaul locomotieven zal bestellen. Dat dan de Europese uitvoering zijn die in Turkije geassembleerd worden. Tevens worden er nog 2 stuks voor het Duitse HHPI in Turkije geassembleerd. Het prototype dat op Innotrans 2012 werd getoond is naar de GE fabriek te Erie [USA] gestuurd om te testen.

Bron : MainlineDiesels.net op facebook en Railway Gazette International
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

SNCF staakt donderdag 25 oktober
maandag 22 oktober 2012

De Franse Spoorwegen (SNCF) staken vanaf woensdag 24 oktober 20.00 tot vrijdag 26 oktober 08.00. In die perioden moeten reizigers rekening houden met uitval van treinen. De Thalys en Eurostar zullen wel rijden, maar met kans op vertragingen.

De TGV treinen tussen Brussel en Zuid-Frankrijk zullen naar verwachting hinder ondervinden van de staking. Treinen kunnen uitvallen. Dat geldt ook voor TGV treinen binnen Frankrijk. Ook nachttreinen en overige treinen van, naar en binnen Frankrijk moeten rekening houden met hinder. TGV reizigers worden geadviseerd om indien mogelijk hun reis te annuleren of uit te stellen.

Bron: Treinreiziger.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

Oostenrijks spoor staakt twee RoLa's

02 november 2012

Rail Cargo Austria staakt de Rollende Landstrasse tussen Regensburg en Trento en die tussen Szeged en Wels.
Daartoe heeft de raad van commissarissen in Wenen besloten.


Rail Cargo Austria (RCA) is de noodlijdende goederendivisie van Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). Het bedrijf onderhoudt een aantal internationale 'RoLa'-verbindingen door Oostenrijk, waarbij behalve de complete vrachtauto ook de chauffeur de trein neemt. De diensten Wörgl-Trento, Wörgl-Brennersee, Wels-Maribor en Salzburg-Triëst worden gehandhaafd.

Om kosten te besparen zet RCA ook het mes in het aantal overslagplaatsen waar bedrijven direct lading op het spoor kunnen zetten. Daarvan telt RCA er in Oostenrijk 584. Er worden er 41 gesloten. Dit gebeurt in overleg met de verladers en wordt uiterlijk maart volgend jaar afgerond.

Bron: Nieuwsblad Transport
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Franse spoorhervorming is "anti-Europees" en "antispoor"

05 november 2012
In een brief aan de Europese commissievoorzitter Barroso hekelt Tony Berkeley, voorzitter van de Rail Freight Group, de geplande spoorhervorming in Frankrijk.

"Met deze hervorming maakt de Franse regering de Europese wet- en regelgeving tot voorwerp van spot", schrijft Berkeley. "Men maakt er gewoon een karikatuur van. De recente poging van de Franse regering om infrastructuurbeheerder RFF en de onafhankelijke operator SNCF in één enkele organisatie onder te brengen, is volgens mij niet alleen strijdig met de bestaande Europese wetgeving, maar ook met de herziening van het Eerste Spoorpakket", meent Berkeley.

Volgens hem "zal de nieuwe structuur elke competitie op het Franse spoor doden. Bovendien zal het de groeiende monopoliepositie van SNCF verder in de hand werken tot op het moment dat de markt van de spoorvracht zich volledig voor deze operator sluit, want de voorbije tien jaar heeft SNCF al de helft van het spoorvrachtvervoer verloren". Andere operatoren lijden zwaar onder de oneerlijke concurrentie vanwege de SNCF en worden gehinderd in de ontwikkeling van nieuwe, en in het verbeteren van bestaande, diensten, stelt Berkeley nog in de brief.

Opnieuw toont Berkeley zich een absoluut voorstander van een competitiever Europees spoor, dat de concurrentie moet kunnen aangaan met weg- en luchtvervoer. "Passagiers- en vrachtvervoer via het spoor kunnen zeer succesvol zijn als er concurrentie wordt toegelaten", stelt Berkeley. "De situatie in onder meer het Verenigd Koninkrijk is daarvan het beste bewijs."

Volgens Berkeley kunnen de voorstellen van Frankrijk schade berokkenen aan de verwachte groei van het spoorverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk en ook elders in Europa. "Ik maak me zeer grote zorgen over de bedoelingen van de Franse regering, want de voorgestelde hervormingen zijn zowel anti-Europees als antispoor."

Tenslotte breekt Berkeley opnieuw een lans voor een Vierde Spoorpakket dat resoluut gaat voor "een structuur die voorziet in een volledige scheiding (van infrastructuur en exploitatie) en in een volstrekte transparantie. De liberalisering van het spoor in Europa vraagt heel veel tijd, niet in het minst door de tegenstand van lidstaten die er alles aan doen om hun monopolies te behouden in plaats van actief mee te werken aan de introductie van de principes van één grote eengemaakte Europese spoormarkt. Het hervormingsplan voor het Franse spoor is hiervan een zoveelste voorbeeld en is niet meer of minder dan een grove aanfluiting van de Europese wetgeving".

Bron : De LLoyd
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

CargoBeamer start Europees netwerk in Calais

Woensdag, 7 november 2012

Eind vorige maand arriveerde een trein van CargoBeamer afkomstig uit Leipzig in de haven van Calais. Daarmee werd de pilotfase afgesloten en de start aangekondigd van de verdere commercialisering van dit concept. CargoBeamer wil in Europa een net aanleggen van kraanloze terminals voor het gecombineerde weg/spoorvervoer.

Cargobeamer heeft een systeem ontwikkeld waarbij trailers snel en efficiënt kunnen worden geladen en gelost. Een nieuwe terminal in Calais zou de gateway moeten vormen naar de UK en tevens als draaischijf moeten fungeren voor het Europese vasteland. Op dit moment wordt gekeken naar een oost-westroute tussen Frankrijk, de Benelux, Duitsland en Midden- en Oost-Europa en aan een noord-zuidroute tussen Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië.

De terminal in Calais, die in 2014 in gebruik wordt genomen, krijgt een overslagcapaciteit van ruim 800 opleggers per dag en gaat 25 miljoen euro kosten. CargoBeamer wil veel meer van de 3,2 miljoen vrachtauto's die Calais per jaar passeren, van de weg naar het spoor halen.

Bron: Railcargo
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

Interessant filmpje: The Juice Train dendert door Amerika

12 november 2012

In de VS heeft locomotiefproducent GE in samenwerking met CSX een interessant filmpje online gezet. Het toont in net geen drie minuten de reis van 48 uur van de 'Juice Train' tussen Florida en New Jersey.

De 'Juice Train' telt liefst 41 koelwagons en is door twee GE Evolution locomotieven voortgetrokken. Deze diesel-elektrische locs hebben een 12-cylinder krachtbron met een vermogen van 4.400 pk. Van deze machines rijden er in totaal 3.700 in tien landen op het spoor.

De 'Juice Train' van CSX, die vijf maal per week rijdt, vervoert telkens 550.000 gallons Tropicana sinaasappelsap, wat overeenkomt met 2,5 miljoen liter. Elke trein is bijna 800 m lang.

Dit filmpje is in 'time lapse' opgenomen, zodat men een goed idee krijgt van hoe in de VS het goederenvervoer per spoor verloopt. Wat daarbij opvalt is dat, in heel wat gevallen, de treinen over enkelvoudige sporen rijden. Net als in Europa is de gemiddelde snelheid laag: de afstand van 1.221 miles of 1.963 km wordt in 47,8 uur afgelegd, d.w.z. aan een gemiddelde snelheid van 41,1 km/uur. Er wordt vijf keer van rijdend personeel gewisseld.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sb8mk2HSJUc[/youtube]
Bron: Nieuwsblad Transport
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Leuk filmpje, vergeet niet dat in de US het spoor in het algemeen van de spoorwegmij zelf is dus investeringen in het 2e spoor worden alleen waar nodig gedaan.
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Gotthard-spoorbaan zondagavond weer open

16 november 2012
Waarschijnlijk zal de Gotthard-spoorbaan zondagavond weer voor het goederenvervoer geopend zijn.

De spoorbaan raakte woensdagavond versperd door een gevallen rotsblok van naar schatting zeventig tot tachtig kubieke meter.

Dat gebeurde bij Gurtnellen, ongeveer op dezelfde plaats waar gevallen gesteente eerder dit jaar een langdurige versperring veroorzaakte.

Volgens spooroperator Hupac is de spoorbaan komende maandag weer normaal in gebruik. Inmiddels maakt Hupac, net als andere operators, gebruik van de Lötschberg/Simplon-route. Hupac meldt verder dat geplande werkzaamheden aan de Simplon-route zijn uitgesteld.

Voorts is de capaciteit op rangeerterrein Domodossola II verruimd. Er zijn extra rangeerlocomotieven ingezet, evenals extra personeel. De douane in Domodossola werkt dag en nacht door voor een snellere afhandeling.

Bron: De Lloyd.be
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Volvo Trucks gaat productie inperken

16 november 2012
Volvo heeft besloten om de productie van vrachtwagens in Europa terug te schroeven. Dit heeft te maken met de dalende vraag.

In de vrachtwagenfabriek van Volvo zal tijdens de rest van het jaar met een ploeg minder worden gewerkt en zal de band een aantal dagen worden stilgelegd.


Voor het hele complete bericht zie De Lloyd

Dit zal uiteraard gevolgen hebben voor de Volvotreinen.
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2300
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Marcel »

Dat bleek vandaag meteen inderdaad. Tot plus 60 op de Volvo gewacht in Deurningen maar kwam helaas niks opdagen.
"The chase is better than the catch."

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Treinbedrijf blunderde bij Sandy
Toegevoegd: zondag 18 nov 2012, 03:06

Een Amerikaanse openbaarvervoerbedrijf is in opspraak gekomen door geblunder bij de voorbereiding op de komst van Sandy.

Voordat de orkaan vorige maand aan land kwam, plaatste het bedrijf eenderde van zijn locomotieven en een kwart van zijn passagierswagons in twee remises, die zeker onder water zouden komen te staan.

Andere openbaarvervoerbedrijven brachten hun materieel wel op tijd in veiligheid.

Miljoenen
Volgens persbureau Reuters raakten 9 locomotieven en 84 wagons van New Jersey Transit ernstig beschadigd. De schade wordt geraamd op tientallen miljoenen euro's. Daar komt nog bij dat het maanden zal duren voordat het materieel weer bruikbaar zal zijn.

Het bedrijf was toch al zwaar getroffen door Sandy: een belangrijke spoorbrug raakte beschadigd, leidingen werden door omvallende bomen vernield en langs de kust spoelden kilometers spoorlijn weg.

Uitval
New Jersey Transit zegt dat het verlies aan materieel de komende weken niet tot een 'signifcante' uitval van treinen zal leiden.

Afgelopen vrijdag kwamen in een treinstation van New York 37 treinen van New Jersey Transit aan. Volgens de dienstregeling hadden het er 64 moeten zijn.

Bron: NOS.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Hugeau
Berichten: 651
Lid geworden op: vr okt 05, 2012 10:47 am
Locatie: Miercurea Ciuc
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Hugeau »

Vandaag (08 januari 2013) is de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Barcelona en Figueres geopend, onderdeel van het hele Barcelona-Perpignan project. Minister Mariano Rajoy mocht het spreekwoordelijke lijntje doorknippen.
Vanaf morgen (09 januari 2013) starten de eerste diensten over de HSL tussen Barcelona Sants, Girona en Figueres Vilafant. Er gaan negen treinen per dag per richting over de spoorlijn rijden waarvan er acht van/naar Madrid door rijden. In Figueres Vilafant moeten reizigers nog tot April overstappen voor aansluitende TGV's naar Paris gare de Lyon.
RENFE hoopt het komende jaar 40% meer reizigers te vervoeren naar Figueres met de opening van de nieuwe lijn.


Het Engelstalige nieuwsbericht:

High speed line opens between Barcelona and Figueres

08 January 2013

SPAIN: The Prince of Asturias joined Prime Minister Mariano Rajoy, President of the Catalunya regional government Artur Mas and Development Minister Ana Pastor on January 8 to officially open the completed high speed line between Barcelona Sants and Figueres Vilafant. Revenue services were due to start the following day.

RENFE has timetabled nine trains a day each way between Figueres and Barcelona, eight of which continue to and from Madrid. There are two connections a day at Figueres with SNCF services to and from Paris, enabling a passenger to leave Paris Lyon at 07.15 to arrive at Barcelona Sants at 13.48 and Madrid Atocha at 17.10. Through high speed services between the Spanish and French networks are expected to start in April 2013.

As well as catering for long-distance journeys, seats on the Class 103 trainsets will be made available for local journeys between Barcelona, Girona and Figueres, branded as Avant services and offering discounts for regular travellers by means of new multi-journey fares. RENFE says that the Barcelona – Figueres corridor is one of the busiest on the Spanish rail network, currently used by 2⋅5 million passengers a year, and it is hoped that the new high speed services will grow this figure by 40% or 1 million passengers a year.

Bron: Railway Gazette
Laatst gewijzigd door Hugeau op di jan 08, 2013 6:05 pm, 2 keer totaal gewijzigd.
flickr

"Just travelling"

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2300
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Marcel »

Zweedse schoonmaakster rijdt met trein appartement in
Laatste update: 15 januari 2013 13:43

STOCKHOLM - Een schoonmaakster heeft dinsdagochtend tijdens een ongeoorloofd ritje een trein bij de Zweedse hoofdstad Stockholm laten ontsporen.

Schoonmaakster rijdt met trein appartement in. Ze reed in het aangrenzende Saltsjöbaden door een stootblok zo een appartement in. Dat bevestigden vervoersbedrijf Arriva, bij wie de vrouw werkt, en de Zweedse politie. In het woonblok vielen geen gewonden, maar de schoonmaakster moest door de brandweer uit het treinstel worden gezaagd. Ze is met zware, niet-levensbedreigende verwondingen opgenomen in een ziekenhuis in Stockholm. Volgens de politie lijkt het erop dat de schoonmaakster de zogenoemde Saltsjöbaantrein bewust voor een tochtje uit het depot meenam. Waarom ze dat deed, is niet bekend. De verouderde treinstellen hebben geen automatisch remsysteem dat in werking treedt bij te hoge snelheden.

Link nu.nl
"The chase is better than the catch."

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Turkse Powerhaul order bevestigd

17 januari 2013

General Electric heeft bevestigd dat er 50 PowerHaul diesel locomotieven bij Tülomsaş in Eskişehir, Turkije, in de komende 2 jaren gebouwd gaan worden. Hiervan zijn 20 stuks bestemd voor TCDD, de Turkse staatspoorwegen, en de resterende 30 stuks zijn bestemd voor markten in Europa, het midden Oosten en Noord Africa.

Meer op : Railwaygazette.com
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2300
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Marcel »

rail4marcel schreef:Zweedse schoonmaakster rijdt met trein appartement in
Link nu.nl
Op de Facebook van Opderails staat een vertaald bericht uit Zweden over het ongeluk.
"The chase is better than the catch."

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Schoonmaakster treinongeluk Zweden gaat vrijuit
Gepubliceerd: 18 januari 2013 18:07, Laatste update: 18 januari 2013 18:07

STOCKHOLM - De treinramp bij de Zweedse hoofdstad Stockholm, waarbij een trein ontspoorde en in een appartementencomplex terecht kwam, was waarschijnlijk een ongeluk.

De schoonmaakster die verdacht werd van het opzettelijk meenemen van de trein gaat vrijuit. Dat heeft de Zweedse aanklager Pär Andersson vrijdag laten weten na een eerste onderzoek.

Daaruit kwam naar voren dat de trein mogelijk uit zichzelf is gaan rijden door een storing. Het ongeluk gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag.

De trein boorde zich in een complex in het vooroord Saltsjöbaden, nadat hij door een stootblok was gereden.

De vrouw, die uit het treinstel moest worden gezaagd, raakte zwaargewond. Ze ligt nog in het ziekenhuis.

Bron: Nu.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2300
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Marcel »

Een frontaal ongeluk met 2 S-bahn treinstellen in Wenen. Voor meer info en beeld zie klik
"The chase is better than the catch."

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

Franse spoorwegen lanceren lowcost-TGV

Bewerkt door: redactie − 19/02/13, 18u02

De Franse spoorwegen hebben vandaag een lowcostformule gelanceerd voor de hogesnelheidslijn naar de Franse azurenkust. Daarbij wordt het al mogelijk om al vanaf 10 euro te reizen tussen Marne-la-Vallée (bij Parijs) en Montpellier of Marseille, via Lyon.

De hogesnelheidstrein werd Ouigo (fonetisch voor 'we go') gedoopt, en kreeg een felblauw jasje aangemeten. De dienstregeling start op 2 april.

De Franse spoorwegen baseren zich naar eigen zeggen op het lowcostmodel in de luchtvaart. Er wordt gekozen voor een station in de periferie van Parijs. Passagiers hebben recht op slechts één gratis stuk bagage, voor extra valiezen moeten ze 5 euro neertellen. Als ze hun computer willen opladen, moeten ze ook extra betalen. Aan boord van de hogesnelheidstrein is er geen bar.

Jaarlijks zullen er 400.000 plaatsen tegen 10 euro en één miljoen tegen 25 euro worden aangeboden. Kinderen jongeren dan twaalf jaar betalen slechts 5 euro, als ze begeleid worden door een betalende volwassene.

Afbeelding

Bron: De Morgen
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Gebruikersavatar
Hugeau
Berichten: 651
Lid geworden op: vr okt 05, 2012 10:47 am
Locatie: Miercurea Ciuc
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Hugeau »

Thello gaat concurrentie aan met Thalys

Thalys, de uitbater van de hogesnelheidstrein tussen Brussel en Parijs, krijgt er binnenkort een concurrent bij: Thello, een joint venture van Trenitalia en Veolia Transdev.

‘We hebben de ambitie om de grootste privévervoerder in Frankrijk te worden’, zei marketingdirecteur Renan Bois van Thello eind 2011. Thello, een joint venture tussen de Italiaanse spoorwegmaatschappij Trenitalia (dochter van de Ferrovie dello stato Italiane) en het Franse openbaarvervoerbedrijf Veolia Transdev, kondigde toen aan dat het dagelijkse nachttreinen zou exploiteren in beide richtingen tussen Parijs, Dijon, Milaan en Venetië.

Daarmee ging het privébedrijf in rechtstreekse concurrentie met de Franse SNCF. Thello baat ondertussen ook nachttreinen uit tussen Parijs en Rome met tussenstoppen in Bologna en Firenze.

Binnenkort komt er dus ook een hogesnelheidstrein bij tussen Parijs en Brussel, deze keer in concurrentie met de Thalys, eigendom van de SNCF (62%), NMBS (28%) en Deutsche Bahn.

Thello kreeg vrijdag van de Dienst voor Veiligheid en Interoperabiliteit van het Spoorvervoer (DVIS), dat ressorteert onder het staatssecretariaat Mobiliteit van Melchior Wathelet, een officieel veiligheidscertificaat. Dat is een eerste stap om op het Belgische spoor te rijden. Daarna moet de maatschappij nog een aanvraag indienen bij de Belgische spoornetoperator Infrabel om rijpaden te mogen gebruiken op het Belgisch net. Die goedkeuring kan er vlug komen. Het is volgens insiders niet uitgesloten dat de nieuwe hogesnelheidslijn van Thello tussen Brussel en Parijs al eind dit jaar in de nieuwe dienstregeling van de NMBS wordt opgenomen. Meer details zijn er voorlopig niet.

Met de nieuwe Thello-dienst komt er opnieuw een belangrijke buitenlandse speler voor internationaal reizigersvervoer op het Belgische net. Naast Thalys, dat niet enkel Brussel met Parijs verbindt, maar ook met Keulen en Amsterdam, en Eurostar, dat een hogesnelheidstrein uitbaat van Parijs en Brussel naar Londen en dat plannen heeft om te sporen naar Amsterdam, Frankfurt, Keulen, Lyon en Genève. Eurostar wordt eveneens gecontroleerd door de SNCF (55%) met als minderheidsaandeelhouders London Continental Railways en de NMBS (5%)

Thello maait met zijn initiatief het gras weg voor de voeten van Deutsche Bahn (DB), dat algemeen als belangrijkste uitdager van Thalys werd gezien op de lijn Brussel-Parijs, een van de drukste internationale verbindingen in Europa.

DB baat een hogesnelheidstrein uit tussen Frankfurt en Brussel (in België is de NMBS de treinoperator) en heeft plannen om tegen eind 2015 via de Kanaaltunnel door te stomen naar Londen. Ook Parijs zou op het verlanglijstje staan. Nu concurreert DB al met Thalys op de lijn Brussel-Keulen. Samen met de SNCF baat DB met zijn InterCityExpress (ICE) ook verschillende treinverbindingen uit tussen Frankfurt, Parijs en Marseille.

Bron: De Tijd
flickr

"Just travelling"

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Overname ZSSK Cargo door PKP Cargo zeer waarschijnlijk
Bron: Rail Business, Maandag, 25 februari 2013

In de geplande verkoop van de Slowaakse staatspoorwegen Zeleznica Spolocnost Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) komt beweging. De Slowaakse overheid zoekt voor de financieel noodlijdende onderneming met een schuld van circa 600 miljoen Euro reeds langere tijd een strategische partner.

Tot nu toe werd het Tsjechische CD Cargo als voornaamste kandidaat beschouwd, maar is deze onderneming zelf in financiële moeilijkheden terecht gekomen. Uit een recent bericht in de Slowaakse krant "Hospodarske Noviny" blijkt dat het Poolse PKP Cargo zich in de overnamegesprekken heeft gemengd.

PKP Cargo breidt de laatste tijd sterk uit en heeft onlangs in 2012 nog een licentie gekregen voor toegang op het Oostenrijkse spoorwegnet. In het verkeer tussen Polen en Hongarije zijn de Poolse en Slowaakse railgoederenvervoerder thans sterk met elkaar in concurrentie. Door de overname zou deze situatie worden opgelost.

ZSSK vreest tevens een sterke teruggang van het kolenverkeer aangezien het staalkonzern U.S. Steel Kosice in de verkoop staat. Russische dan wel Oekraïnse kopers kunnen de staalproductie naar het oosten verschuiven en daarmee een terugval in de vraag naar transportdiensten teweeg brengen. Een overname door PKP Cargo lijkt daarmee zeer waarschijnlijk.

Bron: Railcargo.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Zwitserse locomotief rijdt rivier in
vrijdag 8 maart 2013

Een Zwitserse diesellocomotief van SBB Cargo is vrijdagochtend te water geraakt toen de remmen niet werkten. Twee medewerkers zijn gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Dat meldt de Zwitserse nieuwswebsite Blick.ch.

Het ongeluk deed zich voor tussen Yverdon en Lausanne op een doodlopend stukje spoor. Onduidelijk is hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. De reizigerstreinen hebben nauwelijks last gehad van het incident, die liepen een vertraging op van vier à vijf minuten.

Afbeelding

Afbeelding

Bron: Treinreiziger.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Eurotunnel doet goede zaken

(Novum) - De Frans-Britse Groupe Eurotunnel heeft vorig jaar zijn omzet met veertien procent zien stijgen naar 993 miljoen euro. Dat maakte de uitbater van de treintunnel tussen Engeland en Frankrijk donderdag bekend. De nettowinst steeg eveneens, van elf naar 34 miljoen euro.

In de jaarcijfers geeft Groupe Eurotunnel zelf aan dat eenzelfde groei dit jaar onwaarschijnlijk is. Het hogere resultaat van vorig jaar is volgens het bedrijf deels te danken aan eenmalige evenementen als de Olympische Spelen en het 60-jarig jubileum van koningin Elizabeth. Wel spreekt het bedrijf vertrouwen uit in verdere groei.

Vorig jaar staken bijna twintig miljoen passagiers via de tunnel het Kanaal over, een groei van twee procent ten opzichte van 2011. Het aantal vrachtwagens dat door de tunnel werd vervoerd, groeide met zestien procent naar bijna anderhalf miljoen.

Bron: Nieuws.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

NS dochter Abellio wint regionale treindienst Arnhem - Düsseldorf
vrijdag 22 maart 2013

NS dochter Abellio heeft de Duitse concessie Niederrhein gewonnen. Dat is vrijdag door het Verkehrsverbund Rhein Ruhr (VRR) bekend gemaakt. De nieuwe concessie start eind december 2016 en heeft een looptijd van 12 jaar. Onderdeel van de concessie is de treindienst Emmerich - Düsseldorf (RB 35), die vanaf 2017 moet gaan rijden vanaf Arnhem.

Ook de treindienst Mönchengladbach – Wese (RB 33) is onderdeel van de concessie. Voor de verlenging van de treindienst Emmerich - Düsseldorf naar Arnhem zal er ook een financiële bijdrage nodig zijn van de Stadsregio Arnhem Nijmegen en van de provincie Gelderland. Volgens de VRR zijn die ook bereid een financiële bijdrage te leveren.

De benodigde treinen voor de concessie zullen eigendom blijven van het verkeersverbond, Abellio zal de treinen van de VRR leasen. Abellio won recentelijk ook al een concessie in Oost-Duitsland. Het gaat om treinen in de deelstaat Thüringen en Saksen-Anhalt. Die concessie gaat per december 2015 in.

Abellio is nu al actief in Groot-Brittannië, Tsjechië en in een ander deel van Duitsland. Ook Qbuzz en de HTM deal vallen onder de dochter Abellio. In totaal vervoert Abellio dagelijks meer dan 1 miljoen trein- en busreizigers.

Bron: Treinreiziger.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Nielske1990
Berichten: 1325
Lid geworden op: wo aug 22, 2012 8:23 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Nielske1990 »

Dat gaat hard met Abellio, en nu worden ze de vijfde* vervoerder op Arnhem-Arnhem Velperpoort. :mrgreen:

* Naast NS, NS Hi-Speed, Breng, Arriva. En dan tel ik die twee CNL-treinen nog niet eens mee...
Maïsmessias van Brabantroute Prestatie Team
Website: (in ontwikkeling) - Fotodump: Flickr-account

Cees_1251
Berichten: 1490
Lid geworden op: ma jan 14, 2013 11:27 pm

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Cees_1251 »

Treinbotsing Obereggendorf

Nacht 27 op 28 maart 2013

Bij een botsing tussen een Goederentrein van een particuliere vervoeder en een Meettrein zijn op de Pottendorflijn bij Obereggendorf (Nieder-Osterreich, nabij Wenen) in de nacht van dinsdag op woensdag 2 baanwerkers overleden. De baanwerkers waren op de Meettrein aanwezig en overleden ter plaatse, 2 verder aanwezige medewerkers op de trein werden naar het ziekenhuis vervoerd.
Aan de foto's te zien is het een goederentrein met een RTS loc , Eurorunner 2016 907

Bron : Duitse tekst met fotos Orf

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

Waaghals skiet achter trein (video)

1 April 2013 - 13:39

In Polen heeft een jonge skiër zich met een touw achter een trein gehangen, om zich al skiënd te laten meedrijven tussen de rails. De waaghals haalde een snelheid van 80 km/u, maar wordt nu gezocht door de politie.

Op internet is de treinskiër uitgegroeid tot een echte hype. Op het filmpje is te zien hoe verschillende mensen de stunt voorbereiden door de skiër via een touw aan een stilstaande trein vast te knopen. Even later raast de tiener op skilatten achter de denderende trein. De stunt wordt niet alleen vanuit het perspectief van skiër zelf gefilmd, maar ook vanop de parallelle weg. Om het nog spectaculairder te maken, laat de waaghals zich af en toe op één ski meedrijven.

De politie kan allerminst lachen met de acrobatische toeren van de jonge knaap. "Dit is een van de meest gevaarlijke en idiote stunts die ik ooit gezien heb", vertelt een woordvoerder van de Poolse politie. "We zijn de videobeelden aan het bekijken en proberen de locatie van de trein en ook de identiteit van de skiër te achterhalen. We kunnen dit soort gedrag niet ongestraft laten voorbijgaan, want dan riskeert het anderen aan te zetten hetzelfde te gaan uithalen."

Bekijk hier de beelden:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XxoDkiLmnD0[/youtube]

Bron: HBVL
“Veier beier veur eine Guije veier...”

BjörnNielsen
Berichten: 800
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 5:39 pm
Locatie: Ljouwert
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door BjörnNielsen »

Peter schreef:Waaghals skiet achter trein (video)
En voor wie een meer inhoudelijk bericht zoekt kan terecht op DSO.

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

Feitelijk is het dus inderdaad gewoon een soort van sneltram ipv een trein? :P
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

SBB gaat DB Schenker-treinen door Zwitserland rijden

03 april 2013

SBB Cargo gaat voor DB Schenker Rail met ingang van het dienstrooster 2013/2014 de tractie verzorgen van transitotreinen door Zwitserland. Het Zwitserse bedrijf denkt dat de opdracht van DB Schenker goed is voor duizenden treinen per jaar.

Bron: Nieuwsblad Transport
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Nielske1990
Berichten: 1325
Lid geworden op: wo aug 22, 2012 8:23 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Nielske1990 »

Betekent dat dan dat DB Schenker niet meer in Zwitserland te zien zal zijn? Dan zou er weer een bult 185'ers bijkomen op de Duitse sporen, ongetwijfeld ten koste van wat oudere locs...

*of ga ik nu te snel...
Maïsmessias van Brabantroute Prestatie Team
Website: (in ontwikkeling) - Fotodump: Flickr-account

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Euro Cargo Rail uit de rode cijfers
05 april 2013

Euro Cargo Rail (ECR) behaalde vorig jaar een positief bedrijfsresultaat van 2,2 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog 1,8 miljoen euro verlies geleden.

Het bedrijf leed sinds zijn entree op het Franse spoor in 2006 aanhoudend verliezen, maar zegt het lek nu boven water te hebben. De omzet steeg vorig jaar met 16 miljoen euro tot 184 miljoen euro.

Bron : Nieuwsblad Transport
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

En ondertussen staat ook het Roemeense CRF Marfa te koop.

Zie ook Railway Gazette
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

NS dochter Abellio en Arriva willen meer concurrentie op Deens spoor
vrijdag 12 april 2013

Arriva, het Zweedse spoorbedrijf SJ en NS-dochter Abellio willen samen de railmarkt in Denemarken gaan opbreken. Daartoe hebben ze deze week een gezamenlijke brancheorganisatie opgericht onder de naam Deense Trein. Dat meldt OV-Magazine vrijdag in een wekelijkse nieuwsbrief aan abonnees van het vakblad.

Arriva is in Denemarken al actief in Midden- en West-Jutland, maar de dochter van de Duitse spoorwegen hoopt op meer concessies. De afgelopen vijf jaar zijn er in Denemarken geen aanbesteding meer geweest. Deense Trein is in de eerste plaats bedoeld om weer beweging te krijgen op de Deense spoormarkt. Een vijfde deel van het Deense spoor is momenteel aanbesteed. DSB hoopt de concessie voor het hoofdrailnet volgend jaar met zeven jaar verlengd te krijgen.

Jesper Lok, algemeen directeur van de Deense spoorwegen DSB, waarschuwt voor pseudo-concurrentie op het spoor. Hij stelt dat nu Europese staatsbedrijven van verschillende grootte elkaar beconcurreren op het spoor. Daarbij zouden ze forse verliezen op de koop toenemen. Zelf heeft DSB 695 miljoen dollar verloren op de exploitatie van treindiensten in Zweden. De meeste van die activiteiten zijn al verkocht.

Bron: Treinreiziger.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

Over corridors gesproken, vandaag in het nieuws: http://www.nieuwsbladtransport.nl/Modal ... fault.aspx
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

SNCF neemt aandeel van 25% in Spaanse Comsa Rail Transport

30 april 2013

SNCF Geodis heeft een aandeel van 25% in de Spaanse private vervoerder Comsa Rail Transport gekocht.

Zo te zien breidt de SNCF nu ook richting het zuiden uit.

Meer info op Railway Gazatte International
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Start TGV Parijs - Barcelona uitgesteld
zaterdag 4 mei 2013

Eind april had Parijs per TGV rechtstreeks met Barcelona verbonden moeten worden. Maar omdat de Franse TGV nog niet voor het Spaanse spoor is gecertificeerd, is die dienst nu uitgesteld. Vermoedelijk gaat het om een vertraging van enkele maanden, maar een exacte startdatum is niet duidelijk.

Reizigers kunnen nu alleen rechtstreeks in de nacht per Elipsos tussen Parijs en Barcelona reizen. Overdag kan er gebruik gemaakt worden van de TGV Parijs - Figueres. In Figueres kan er vervolgens overgestapt worden op de AVE naar Barcelona, en doorgaand naar Madrid. Nederlanders die van de verbinding gebruik willen maken, zijn aangewezen op Voyages SNCF, de opvolger van TGV-Europe.

De TGV Duplex treinen die nu nog eindigen in Figueres zullen in de toekomst doorrijden naar Barcelona. Mogelijk zullen er tussen Parijs en Barcelona ook AVE's worden ingezet. De Spaanse hogesnelheidstrein werd de afgelopen maanden getest op het Franse spoor. Het gaat om de eerste generatie AVE's, deze zijn gebaseerd op de TGV.

Bron: Treinreiziger.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18720
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Spanje wil minder treinen
16-05-2013 15:43 | ANP

De Spaanse regering wil drastisch bezuinigen op de spoorwegen. Het ministerie van Verkeer heeft een plan dat voorziet in het opheffen van 48 treinverbindingen waar jaarlijks 1,65 miljoen reizigers gebruik van maken. Dit heeft het gezaghebbende dagblad El País donderdag gemeld.

Op de trajecten die de nationale spoorwegmaatschappij Renfe blijft bedienen, zal de frequentie van het aantal treinen worden verminderd. De bezuinigingen van naar schatting 86,5 miljoen euro zullen de omvang van het aanbod van de Renfe voor het personenvervoer met ongeveer een derde inkrimpen.

Bron: Reformatorisch Dagblad
Goed sporen. Daar houden we van.

Plaats reactie