Korte Nieuwsberichten België

Nieuws en andere gepubliceerde informatie
Forumregels
Een bronvermelding is verplicht bij het overnemen van nieuwsberichten van andere sites.
Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Korte Nieuwsberichten België

Bericht door Andre »

Top NMBS Logistics grondig herschikt

31 augustus 2012
Het herstelplan dat spoorvrachtvervoerder NMBS Logistics opnieuw gezond moet maken, heeft geleid tot een herschikking aan de top en het ontslag van Pascal Herroelen aan het hoofd van Xpedys.

Bron : De Lloyd
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Vanaf 24 september acties mogelijk bij het spoor

Bewerkt door: redactie − 06/09/12, 16u58 − Bron: belga.be

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij het spoor heeft een aanzegging voor acties ingediend. Vanaf 24 september zijn acties mogelijk. "Deze acties kunnen eventueel, als de omstandigheden het vereisen, uitmonden in een 24 uren-actie waarvan de datum later medegedeeld zal worden", luidt het in een persbericht.

De aanzegging volgt op het laatste overleg met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) over de toekomstige structuur van de NMBS-Groep. Die bestaat momenteel uit drie entiteiten. Magnette wil een tweeledige structuur met vervoersmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel. Daarbij zou de NMBS-Holding dus verdwijnen. De bonden pleiten voor een geïntegreerde structuur die een kwaliteitsvolle openbare dienst garandeert.

De vakbonden spreken in een gezamenlijke mededeling van "(zeer) beperkte vooruitgang" in het dossier. "Tot op heden werden hierover nog geen concrete voorstellen geformuleerd in een werknota", luidde het. Daarom dienen de bonden dus een aanzegging voor acties in, met de dreiging om later een nieuwe aanzegging in te dienen voor een 24 urenstaking. Wat betekent dit concreet?

Sensibilisering
"De eerste actie komt er op 10 september", zegt Luc Piens van ACV-Transcom. Dan maken de bonden zoals bekend een tour van de voorzitters van de federale meerderheidspartijen. "Dan gaan we over naar de sensibilisering in de verschillende werkplaatsen." Met andere woorden wordt dan de achterban geïnformeerd. Het gaat om vergaderingen van een halfuur tot een uur in de werkplaatsen. "Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor de treinen."

Staking
Jos Digneffe van ACOD-Spoor bevestigt. "We spreken over acties die kunnen uitmonden in een staking." Naast de ontmoeting met de voorzitters en het informeren van de achterban zijn in functie van de vooruitgang in het dossier misschien ook andere acties, zoals een onderbreking van het verkeer mogelijk. "In functie van de vooruitgang kunnen eventueel andere zaken volgen", zegt ook Piens.

Overleg
De komende weken is er telkens op woensdag overleg tussen de bonden en Magnette. De vergadering van 19 september - de vergadering voorafgaand aan 24 september - zal dus bepalend zijn voor eventuele acties, aldus Digneffe.

Bron : De Morgen
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Géén spoorstaking op 24 september, wel 'zachtere acties' op komst
Bewerkt door: redactie − 14/09/12 16h19

Het spoorverkeer zal op maandag 24 september niet verstoord worden door vakbondsacties. Er is geen staking aangekondigd. Dat werd vandaag vernomen bij de vakbond ACV-Transcom. De geplande actie van de vrachtwagenchauffeurs, met vijf konvooien richting Brussel, vindt wel plaats, bevestigt de socialistische vakbond ABVV-BTB.

De vrachtwagenchauffeurs protesteren op 24 september tegen de sociale dumping in de sector. Het gaat om een internationale actie. In België vertrekken rond 10.30 uur konvooien met vrachtwagens van op vijf parkings. De konvooien rijden via vijf autosnelwegen richting de Heizel in Brussel: de E40 vanuit Gent en Luik, de E19 vanuit Nijvel en Antwerpen en de E411 vanuit Namen. Op 50 km van de hoofdstad beloven de chauffeurs hun snelheid te verlagen tot 50 km/u. Ze hopen rond de middag aan te komen aan de Heizel voor een slotmeeting.

Spoor
Er werd gevreesd dat de verwachte hinder op de weg gepaard zou gaan met acties bij het spoor. Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij het spoor diende immers een aanzegging in waardoor er vanaf 24 september acties mogelijk zijn. Die dag zal het spoorverkeer echter normaal gezien niet verstoord worden, zegt Luc Piens van ACV-Transcom. Er komt zeker geen staking - die moet tien dagen op voorhand aangekondigd worden - en ook andere acties zouden moeten uitblijven.

Zachtere acties
Piens laat verstaan dat de spoorbonden eerst 'zachtere acties' plannen dan een staking, zo lang er nog gesprekken lopen. Zo is alvast op 19 september een pamflettenactie gepland in de grote treinstations. Er komen ook informatievergaderingen. Op 21 september is er een nieuwe vergadering met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) over de toekomstige structuur van de NMBS-Groep. De bonden hopen voordien nog ontvangen te worden door premier Elio Di Rupo.

Bron : DeMorgen.be
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

NMBS Logistics veroordeelt stakingsactie in Charleroi

vrijdag 21 september 2012

In een reactie op de stakingsactie van vrijdag in Charleroi laat Geert Pauwels, de CEO van NMBS Logistics, weten dat hij de actie betreurt en veroordeelt. 'Ze zetten rechtstreeks de job op de helling van meer dan 800 mensen.'
'We kunnen niet anders dan de acties te zien als een rechtstreekse aanval tegen NMBS Logistics en de goederenactiviteit', zegt Pauwels, die NMBS Logistics leidt. 'Die acties brengen de onderneming, de havens, het spoorvervoer én de grote meerderheid van werkwillige collega's ernstige financiële en imagoschade toe.'

Het bedrijf is in volle herstructurering en sinds 2011 een private maatschappij.

'NMBS Logistics stelt alles in het werk om die historisch verlieslatende activiteit een toekomst te bieden en voert een plan uit dat kan leiden tot een financieel evenwicht in 2013', stelt Pauwels. 'Wij rekenen erop dat alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid opnemen, zodat het herstel alle kansen krijgt.'

Werknemers niet tevreden

De Franstalige socialistische (CGSP-Cheminots) en christelijke (CSC Transcom) spoorbonden hadden de werknemers van NMBS-vrachtdochter B Logistics opgeroepen om vrijdag het werk voor 24 uur neer te leggen vanaf 6 uur 's ochtends.

De hinder leek zich vooral te beperken rond de regio rond Charleroi, zo meldde Frédéric Sacré, woordvoerder van Infrabel.

In Monceau-sur-Sambre werden de sporen bezet door boze werknemers van NMBS Freight Services, een afdeling van de NMBS die diensten levert aan B Logistics. Het passagiersverkeer ondervond ook hinder van deze actie. Tussen Charleroi en La Louvière (lijn 112), tussen Charleroi en Luttre (lijn 124) en tussen Charleroi en Manage (lijn 124 A) is er hinder voor het spoorverkeer.

De werknemers klagen over hun loon- en arbeidsvoorwaarden. 'Die zijn bij de laagste op de markt', zo zei Serge Piteljon van ACOD-spoor donderdag. 'De sector van het vrachtvervoer per spoor doet het erg slecht en de inspanningen van de werknemers blijken er niet voor te zorgen dat B-Logistics een groter marktaandeel kan verwerven.'

Volgens de vakbondsman vrezen de werknemers daarom banenverlies. 'De onderhandelingen met de directie hebben niets concreets opgeleverd', aldus Piteljon.

Bron : De Standaard.biz
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Treinen reden in augustus stuk stipter dan jaar eerder

25/09/12

In augustus reed 91,1 procent van de reizigerstreinen op het Belgische spoorwegennet op tijd of met een vertraging van minder dan zes minuten. Dat is een stuk beter dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen 89,9 procent van de treinen op tijd was. Dat blijkt uit de maandelijkse stiptheidscijfers van infrastructuurbeheerder Infrabel.
De verbetering komt er na twee opeenvolgende maanden (juni en juli) waarin de treinen op jaarbasis minder stipt reden.

In augustus werden er ook minder treinen afgeschaft. Het waren er 1.314 of 1,19 procent van het totale aantal treinen. In augustus 2011 werden er nog 1.924 treinen afgeschaft (1,72 procent).

De treinen reden vorige maand zowel tijdens de ochtend- en avondspits als tijdens de daluren stipter. Alleen tijdens het weekend werd er minder goed gepresteerd, met 90,7 procent van de treinen die op tijd reden of met een vertraging van minder dan zes minuten. Vorig jaar was dat nog 91,6 procent.

Op de grote verbindingen maakten de lijn Herstal-Doornik en vooral de lijn Antwerpen-Kortrijk (van 81 naar 90,2 procent) een flinke sprong voorwaarts. De lijnen Knokke/Blankenberge-Hasselt/Tongeren en Antwerpen-Centraal/Brussel-Noord-Charleroi-Sud boerden dan weer achteruit ten opzichte van augustus 2011.

Bron : HLN.BE
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

NMBS: bonden beslissen morgen definitief over staking 3 oktober
woensdag 26 september 2012 om 14u27

De vakbonden bij de NMBS zullen morgen een definitieve beslissing nemen over de mogelijke 24 urenstaking op 3 oktober. In de voormiddag is er nog overleg met het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) over de toekomstige structuur van de NMBS-Groep. Dat werd bij de bonden vernomen.

De vakbonden zaten vandaag al samen met het kabinet van de minister. "De voorstellen worden meer concreet en dus ook technischer", zegt Luc Piens van ACV-Transcom. Meer inhoudelijke informatie willen de bonden niet kwijt. Morgen volgt nog een gesprek. "Nadien zullen we in gemeenschappelijk front de gesprekken evalueren", aldus nog Piens. "Dan komt er definitief uitsluitsel over de staking", voegt Jos Digneffe van ACOD Spoor toe. Hij acht de kans niet erg groot dat de staking alsnog afgeblazen wordt. Het gemeenschappelijk front heeft een stakingsaanzegging ingediend voor een 24 urenstaking vanaf dinsdag 2 oktober om 22.00 uur. De bonden vragen een geïntegreerde structuur voor de spoorweggroep; Magnette is voorstander van een duale structuur. (VIRGINIE LEFOUR)

Bron: Knack.be
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

NMBS-staking gaat door op 3 oktober
Bewerkt door: redactie − 27/09/12, 17u13 − Bron: belga.be

De beslissing van de spoorvakbonden om volgende week woensdag tot een staking over te gaan, werd donderdag met grote eensgezindheid genomen. "De ontevredenheid is dan ook erg groot", zo viel vandaag te horen bij de vakbondsvertegenwoordigers Luc Piens (ACV Transcom) en Jos Digneffe (ACOD). Volgens de vakbonden zal er woensdag wellicht geen enkele trein uitrijden.
Het internationaal treinverkeer zal hierbij ook zwaar verstoord worden.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft vandaag beslist om volgende week over te gaan tot de aangekondigde 24 urenstaking, die ingaat op dinsdag 2 oktober om 22 uur. Zowel Piens als Digneffe benadrukken dat die beslissing unaniem tot stand kwam.

De staking van volgende week zal volgens de vakbondsmannen dan ook door een groot deel van het personeel worden opgevolgd. "Het is zo goed als uitgesloten dat er treinen zullen rijden", legt Piens uit.

Dat minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) voorstelde om volgende week maandag nog met de vakbonden te onderhandelen, zal volgens Digneffe niets aan die stakingsbereidheid veranderen.

Uitstel
"Er wordt al vijf maanden gepraat. En al die tijd is er niets veranderd, er is zelfs nog geen nota opgesteld die de basis voor een discussie vormt. Ik zie dan ook niet in hoe er op een weekend tijd dan wel ineens vooruitgang kan worden geboekt", zegt hij. "Ik heb de indruk dat het vooral zijn bedoeling is om de zaak uit te stellen tot na de verkiezingen van 14 oktober."

Ook Piens is weinig optimistisch over dat overleg, "maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit", zo benadrukt hij.

VBO
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) stelt dat er bij de onderhandelingen wel gesproken wordt over een betere dienstverlening voor de klanten, maar dat net die klanten "niet gediend zijn met het overhoop gooien van het goederen- en personenvervoer". Het VBO pleit opnieuw voor een regeling van minimale dienstverlening.

Bron: DeMorgen.be
Goed sporen. Daar houden we van.

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Van Quickenborne steunt hervormingsvoorstel NMBS van Magnette
28/09/12

Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne steunt minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) in zijn plan om de NMBS in een duale structuur te splitsen. Dat ligt in de lijn van hetgeen Europa vraagt, argumenteerde Van Quickenborne voor aanvang van het kernkabinet. "Het is goed dat hij niet toegeeft aan de chantage van de vakbonden", luidde het.

De spoorbonden beslisten volgende week woensdag het werk neer te leggen. Bevoegd minister Magnette noemde het onbegrijpelijk dat de spoorbonden eenzijdig de gesprekken hebben verbroken, net wanneer zijn kabinet concrete voorstellen op tafel had gelegd. Hij betreurde ook dat de reizigers en de economie het eerste slachtoffer van de staking worden. Magnette bleef wel bereid opnieuw rond de tafel te gaan zitten zodra de vakbonden "echte bereidwilligheid tonen om over te gaan tot een werkelijk betrouwbaar overlegproces".

Ook sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte vindt het jammer dat de vakbonden beslissen te staken op een moment dat er nog gepraat wordt. "Ik vind dit geen goed idee", zei Vande Lanotte.

OVS
De Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS), een kleinere niet-erkende spoorvakbond met vooral leden onder de treinbestuurders, steunt de staking en is van oordeel dat een opsplitsing van NMBS-Groep in twee bedrijven geen oplossing biedt, meldt de OVS vandaag in een persbericht.

De infrastructuurbeheerder Infrabel krijgt zo alle macht en geld terwijl de NMBS, de infrastructuurgebruiker, achterblijft met de rest. Dat is voor de OVS de deur open zetten naar privatisering, luidt het.

Schuldenlast
De OVS vreest verder dat twee bedrijven geen eenheid van statuut garanderen voor het personeel. Elk bedrijf zal zelf het eigen personeel aanwerven, zodat een overgang van de ene naar de andere onderneming onmogelijk wordt. Verder vraagt de OVS wie zal opdraaien voor de enorme schuldenlast.

"Wij zijn ervan overtuigd dat één CEO zal leiden tot minder rivaliteit, met als gevolg een betere communicatie en vooral een betere dienstverlening naar de reizigers toe", meent OVS-voorzitter Luc Pauwels.

Bron : De Morgen
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

IFB ontsnapt aan ergste dankzij verkoop activa
24 september 2012
IFB is door het oog van de naald gekropen. Op een buitengewone algemene vergadering is beslist dat de activiteiten dankzij de verkoop van activa kunnen worden voortgezet.

De buitengewone algemene vergadering moest op 13 september worden samengeroepen, omdat het eigen vermogen van NMBS Logistics-dochter IFB nog maar minder dan 25% van het kapitaal bedroeg. Dankzij verschillende maatregelen, zoals de verkoop van activa (waaronder drie terminals), is de situatie nu onder controle.

De drie terminals die werden verkocht, zijn ATO in Antwerpen, TCT in Bierset en TCA in Athus. Wie de kopers zijn, wou de woordvoerster van NMBS logistics niet kwijt.

Dankzij de verkoop van activa en andere maatregelen zoals operationele verbeteringen en een kapitaalvermindering om het verlies van 2011 te absorberen bedraagt het eigen vermogen opnieuw 80% van het kapitaal, maar er worden bijkomende maatregelen getroffen om de situatie verder te verbeteren.

Zo worden een aantal filialen in de etalage geplaatst. Het gaat meer bepaald om de activiteiten in de binnenvaart en de drie bedrijven Haeger & Schmidt International, H&S Container Line en RKE (filialen van IFB). Ook Rheinkraft International (RKI, een wegvervoerdochter van Xpedys die gespecialiseerd is in het vervoer van staalproducten), staat op het lijstje van geplande desinvesteringen.

Die verkoop past in een aanpassing van de strategie bij NMBS Logistics, waar alles opnieuw op de core business gefocust wordt. Het herstelplan voorziet ook in het rendabel maken van alle trafieken.

Dat personeel van buiten NMBS Logistics de activiteiten van het vrachtfiliaal hinderen met acties, zoals vrijdag in Charleroi en vandaag in Antwerpen gebeurde, wordt in deze hachelijke tijden als uitermate inopportuun beschouwd.
Tot overmaat van ramp willen de bonden bij de NMBS Groep op 3 oktober staken tegen de plannen van minister Paul Magnette om de groep te hervormen.

Bron : De Lloyd
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Graffiti kost NMBS jaarlijks 1 tot 2 miljoen euro

woensdag 03 oktober 2012

BRUSSEL - In 2011 moest de NMBS zo’n 1,09 miljoen euro uittrekken voor het verwijderen van graffiti. Dat is minder dan de voorbije jaren.
In de periode 2006-2011 was 2007 het topjaar met een bedrag van 2,3 miljoen euro. In 2010 diende hiervoor 1,1 miljoen euro te worden opgehoest. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) op een vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang).

Het aantal vaststellingen van graffiti door Securail is sinds 2006 sterk gedaald. Dat jaar waren er nog 1.344 vaststellingen, een aantal dat sinds continu gedaald is. In 2009 waren er nog 759 vaststellingen , in 2010 520 en in 2011 163.

Graffitispuiters zijn het meest actief op rollend materiaal (139 van de 163 vaststellingen in 2011). Het aantal meldingen van vandalisme bleef de laatste jaren stabiel. In 2011 werden er 1.235 geregistreerd tegenover 1.252 in 2010. Ook hier is rollend materiaal (818 vaststellingen in 2011) vaker mikpunt.

Bron : De Standaard.be
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Meervoudig ontslag bij NMBS Logistics

11 oktober 2012

In het kader van het herstructureringsplan is NMBS Logistics over gegaan tot een procedure van meervoudig ontslag. Een cijfer wordt tot nu toe niet genoemd.

"NMBS Logistics heeft recent een bijzondere ondernemingsraad georganiseerd voor de technische bedrijfseenheid die bestaat uit de ondernemingen Inter Ferry Boats NV, NMBS Logistics NV, Xpedys NV en TRW NV tijdens dewelke een procedure van meervoudig ontslag is aangekondigd omwille van economische redenen", aldus een bericht van NMBS Logistics.

"Deze maatregel past in het kader van het herstructureringsplan dat de Raad van Bestuur begin juli heeft goedgekeurd en dat een geconsolideerd financieel evenwicht beoogt voor de groep NMBS Logistics tegen eind 2013. De groep dient een belangrijke kostenbesparing te doen op alle vlakken en binnen heel de organisatie, ook op vlak van de personeelskost", aldus nog het bericht.

"Er werd hiervoor in een constructieve sfeer een CAO afgesloten met de werknemersvertegenwoordiging. NMBS Logistics zoekt waar mogelijk naar mogelijke oplossingen om ontslagen te vermijden of te beperken, en voorziet in een begeleidingsplan voor alle medewerkers die toch door ontslag om economische redenen worden getroffen."

Bron : delloyd.be
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Nieuwe staking Belgisch spoor dreigt

(Novum) - Het treinverkeer in België ligt eind deze maand waarschijnlijk opnieuw plat. De socialistische vakbond ACOD-Spoor heeft een staking aangekondigd voor 29 en 30 oktober, melden Belgische media maandag.

Begin deze maand werd ook al gestaakt op het Belgische spoor. Toen duurde de staking ruim een dag. Alle binnenlandse en internationale treinen reden die dag niet.

Over de nu aangekondigde 48 uursstaking zijn nog geen details bekend. Die zijn mede afhankelijk van de nog lopende onderhandelingen met de overheid.

De vakbonden ageren tegen de herstructurering van het Belgische spoorbedrijf NMBS. De Belgische regering wil het spoorbedrijf opsplitsen in een vervoersmaatschappij en een spoorwegnetbeheerder, zoals dat ook in Nederland gebeurd is. De bonden willen echter één bedrijf houden.

Bron: Nieuws.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Toch geen staking bij Belgische spoorwegen
woensdag 24 oktober 2012

De staking bij de Belgische spoorwegen van maandag 29 en dinsdag 30 oktober gaat niet door. De betrokken vakbond heeft na vergadering de aanzegging ingetrokken.

Afgelopen maandag werd aangekondigd dat er de week erna gestaakt zou worden, uit onvrede over de voorgenomen veranderingen aan de spoorstructuur. De verkeersminister wil de spoorwegen, die nu nog uit drie organen bestaat, samenbrengen tot twee organen (vergelijkbaar met Nederland).

De vakbonden zijn allen tegen dat plan, omdat volgens hen dan onder andere de communicatie nog steeds slecht verloopt tussen de infrastructuurbeheerder (Infrabel, tegenhanger ProRail) en de vervoerder (NMBS, tegenhanger van NS en andere vervoerders).

De vakbonden zullen na intern overleg weer samen gaan zitten met de minister om de problemen te bespreken.

Bron: Treinreiziger.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Belgisch treinpersoneel wil opnieuw staken

(Novum) - Personeel van de Belgische spoorwegen willen 13 en 14 november opnieuw het werk neerleggen. Dat maakte spoorvakbond ACOD Spoor maandag bekend. Reden is een oproep van het Europese Vakverbond (EVV). Begin vorige maand werd op het Belgische spoor ook al een dag gestaakt.

De nu aangekondigde staking moet om 22.00 uur beginnen en 24 uur duren. Met de staking wil ACOD strijden tegen de ongelijkheid tussen Europese werknemers. Ook de Nederlandse vakcentrales zijn aangesloten bij de EVV. CNV en MHP onderschrijven de oproep van het vakverbond, maar organiseren geen acties. FNV was niet direct bereikbaar.

Begin oktober lag als gevolg van de staking het binnenlandse en internationale treinverkeer in België plat. Het personeel streed toen tegen de opsplitsing van het spoorbedrijf NMBS. Een in datzelfde kader voor eind oktober aangekondigde staking werd eerder afgeblazen.

Bron: Nieuws.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Belgisch spoor vanaf dinsdagavond 24 uur plat

(Novum/AP) - Het spoorwegpersoneel dat is aangesloten bij het Belgische vakverbond ACOD Spoor/CGSP Cheminots legt vanaf dinsdag het werk voor 24 uur neer. De staking gaat dinsdagavond om 22.00 uur van start. Het is de tweede 24 uursstaking in zes weken tijd.

De Belgische spoorwegen hebben treinreizigers gewaarschuwd voor ernstige verstoringen. Ook mensen die met de Thalys reizen kunnen hinder ondervinden van de werkonderbreking.

ACOD Spoor/CGSP Cheminots sluit zich aan bij het Europese vakverbond EVV, dat voor 14 november een Europese actiedag tegen bezuinigingen organiseert.

Bron: Nieuws.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Nieuwe spoorinfrastructuur in Zeebrugge

05 december 2012
In de haven van Zeebrugge werd en wordt nieuwe spoorinfrastructuur in gebruik genomen, die de verbinding tussen voor- en achterhaven verbetert en het spoorgebruik efficiënter maakt.

De aanpassing en modernisering van de spoorinfrastructuur in de haven van Zeebrugge is een project van Infrabel in samenwerking met het havenbestuur.

De werken voor de nieuwe spoorverbinding tussen de bundel Pelikaan en de bundel Ramskapelle omvatten de bedding en verlenging van de sporen, de aanleg en elektrificatie van extra sporen en de seininrichting. Deze nieuwe infrastructuur wordt in het komende weekend in gebruik genomen.

De Boog Ter Doest (foto) is een nieuw stuk spoor, dat de voor- en achterhaven verbindt. Deze verbinding werd vorig weekend in gebruik genomen en betekent samen met de de nieuwe verbinding tussen de sporenbundels een significante versterking voor het spoorverkeer in de haven.

In Zeebrugge zijn alle terminals ontsloten via het spoor. De nieuwe infrastructuur zorgt voor een efficiënte verbinding tussen voor- en achterhaven en binnen de achterhaven. Vooral voor de autosector en de logistieke dienstverleners is dit een competitief voordeel, zei MBZ-voorzitter Joachim Coens.

Bron : De Lloyd
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

België wil spoorlijn naar Valenciennes heropenen

07 december 2012
De Belgische minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette steunt de Franse plannen om de spoorlijn tussen de Henegouwse provinciehoofdstad Bergen en Valenciennes te heropenen.

De gesloten spoorverbinding ligt 2 kilometer op Frans grondgebied en een kleine 800 meter in Belgisch Henegouwen tussen Quiévrain en de grens met Frankrijk in Blanc Misseron. De laatste vrachttrein die van de lijn gebruikt maakte, reed er in 1992.

Bron : Nieuwsblad Transport
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Rijdende trein verliest drie wagons in Sint-Lievens-Houtem
woensdag 19 december 2012, 10u18

SINT-LIEVENS-HOUTEM - Bij een trein tussen Kortrijk en Leuven zijn woensdagochtend drie wagons tijdens het rijden losgekomen ter hoogte van Sint-Lievens-Houtem. Er vielen geen gewonden. De reizigers moesten meer dan twee uur wachten, maar ze zijn iets voor 10 uur weer kunnen vertrekken richting Denderleeuw.

'Iets voor 8 uur is er een koppelingsbreuk geweest op de trein van Kortrijk naar Leuven', zegt Thomas Baeken van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. 'Dat wil zeggen dat een van de verbindingen tussen de wagons losgekomen is. Heel concreet voor deze trein gaat het om de verbinding van de laatste drie wagons.'

Er vielen geen gewonden bij het incident. 'De reizigers zijn nooit in de problemen geweest', aldus Baeken. 'De treinbestuurder heeft de loskoppeling meteen gemerkt en dat ook gemeld aan de verkeersleiders en de andere treinbestuurders op de lijn.'

Water en wafels
De andere treinen werden dan omgeleid of stilgelegd. De passagiers van de trein zijn intussen, na meer dan twee uur wachten, weer kunnen vertrekken. 'De reizigers van de laatste drie wagons zijn geëvacueerd naar het voorste deel van de trein en wat ons betreft was alles klaar om de eerste zes wagons van die trein te laten vertrekken richting Denderleeuw', zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. 'Daar zullen de reizigers worden opgevangen, krijgen ze water en wafels en kunnen ze overstappen op een trein naar Eupen.'

Vertragingen
'Op politiebevel kon die trein toen niet meteen vertrekken, maar de trein werd dan toch vrijgegeven. Iets voor 10 uur is de trein weer vertrokken', aldus Crols. De drie losgekomen wagons zullen weggetrokken worden door een hulplocomotief.

Door de breuk rijden treinen uit Gent naar Brussel met een vertraging van ruim een kwartier. Die treinen rijden op het tegenspoor. 'Richting Gent zijn de vertragingen beperkter, omdat die treinen een korte omleiding volgen', zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. In de ochtendspits is het op de lijn van Gent naar Brussel altijd drukker. 'Mogelijk zal de ochtendspits in de Brusselse Noord-Zuidverbinding daardoor wat verzwaard zijn.'

'Plots hoorde ik geboemel'
Een reiziger die op een van de laatste drie wagons zit, getuigt over het incident. 'We waren aan het rijden toen ik plots wat geboemel onderaan de trein hoorde. Dat is hier niet normaal, zei ik. De trein begon ook te remmen en het licht viel uit. Toen besefte ik dat we losgekoppeld waren van de rest van de trein.'

Bron: De Standaard
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

Feestvierders steken vuurwerk af op trein tussen Mechelen en Leuven

1/01/13 - 13u29

Een groep feestvierders heeft gisterenavond vuurwerk afgestoken op de trein van Mechelen naar Leuven. Dat meldt de Leuvense lokale politie. De groep kon uiteindelijk in Leuven tegengehouden worden en zijn vuurwerkarsenaal werd in beslag genomen. Het was niet het enige vuurwerkincident in Leuven. Zo moest de politie in Kessel-Lo tussenkomen omdat een groep jongeren meer dan een uur lang vuurwerk afstak.

Het incident op de trein vond rond 23.00 uur plaats. Een andere treinreiziger verwittigde de politie dat een groep van 10 tot 15 mensen in de rijtuigen bommetjes deden ontploffen. Korte tijd later dook dezelfde groep op aan het station in Leuven, waar ze ook vuurwerk deden ontploffen.

De politie kon de groep tegenhouden terwijl die op weg was naar de Grote Markt. Ze hadden nog meer dan 200 knallers bij, alsook enkele vuurpijlen. Al dat vuurwerk werd in beslag genomen.

Bron: hln.be
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Nielske1990
Berichten: 1325
Lid geworden op: wo aug 22, 2012 8:23 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Nielske1990 »

HLN schreef:Zo moest de politie in Kessel-Lo tussenkomen omdat een groep jongeren meer dan een uur lang vuurwerk afstak.
Is dat in België verboden dan? :? :roll:
Maïsmessias van Brabantroute Prestatie Team
Website: (in ontwikkeling) - Fotodump: Flickr-account

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Treinen België rijden minder door rood sein
ANP | Gepubliceerd op 08 januari 2013, 12:33

BRUSSEL - Treinen in België zijn afgelopen jaar minder vaak door een rood sein gereden dan in 2011. Dat blijkt uit cijfers van spoorwegbeheerder Infrabel. In 2012 reden 75 treinen door rood tegenover 91 in 2011 en 104 in 2010.

De daling is te danken aan de versnelde invoering van een automatisch remsysteem op de belangrijkste spoorlijnen en -knooppunten, legt een woordvoerder van Infrabel dinsdag uit.

Ook in Nederland daalt het aantal treinen dat door een rood sein rijdt, al jaren. In 2011 ging het om 153 treinen. Cijfers over 2012 ontbreken nog.

Bron: Dagblad van het Noorden
Goed sporen. Daar houden we van.

ijzeren rijn 82
Berichten: 776
Lid geworden op: zo sep 09, 2012 10:00 am

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door ijzeren rijn 82 »

Nog altijd geen treinverkeer over spoorterminal Lanaken

09/01/2013

Na anderhalf jaar geopend te zijn, rijden er nog steeds geen treinen over de spoorterminal in Lanaken.

Bron en film: http://www.tvl.be/nl/2013-01-09/nog-alt ... l-lanaken/

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Staking treinverkeer Belgie dreigt
donderdag 10 januari 2013

Het blijft onrustig op het spoor in Belgie. Onderhandelingen over een verandering van de spoorstructuur lopen stoef. De vakbonden en overheid kunnen het niet met elkaar eens worden.

De discussie, die al maanden loopt, gaat over het veranderen van de spoorstructuur van drie organistaties (vervoerder NMBS, infrastructuurbeheerder Infrabel en overkoepelende organisatie NMBS-Holding) naar twee (NMBS en Infrabel).

Magnette
Het voorstel komt van minister van Overheidsbedrijven Magnette. De vakbonden kunnen zich echter niet in het idee vinden, en willen dat de bedrijven samen worden gevoegd tot één bedrijf. Ze verwijzen in de discussie regelmatig naar Nederland, waar het volgens hen ook niet goed is gegaan met de splitsing van NS in NS en ProRail.

Onderhandelingen vastgelopen
Onderhandelingen tussen de twee kanten zijn constant vastgelopen. Beide willen hun visie niet veranderen en de andere niet accepteren. Woensdag bleek dat de overheid een akkoord had bereikt, maar de vakbonden meldden dat zij niet daarin betrokken waren.

Stakingsdreiging
Zij zijn daarop in overleg gegaan met Magnette, maar dat is opnieuw op niets uitgelopen. Na overleg met de achterban klinkt het vooral bij de socialistische vakbond ACOD-Spoor als een toeloop naar een oorlog tussen beide partijen. Ze dreigen met een langdurige vechtstaking met de overheid.

Over eventuele acties is nog niets concreets bekend.

Bron: Treinreiziger.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Havens niet afkerig van grotere rol in spoorvervoer

17 januari 2013
De vier Vlaamse zeehavens wijzen een grotere rol in het spoorvervoer niet van de hand. Een nieuwe verlenging van het Narcon-systeem ziet minister van Economie Johan Vande Lanotte niet zitten.

De socialistische vice-premier (foto) wijdde een belangrijk deel van zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de Zeebrugse havengemeenschap aan de situatie van het goederenvervoer per spoor in België.

Over de verdere subsidiëring van het binnenlands containervervoer via het Narcon-systeem, die tot eind februari is verlengd, was hij duidelijk: "Dit kan zo niet verder. Het goederenvervoer moet marktconform opereren.

Meer op : De Lloyd
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

NMBS en Deutsche Bahn onderhandelen over NMBS Logistics

17 januari 2013
Deutsche Bahn en NMBS zijn al maanden over de toekomst van NMBS Logistics aan het onderhandelen. Het is nog te vroeg om een uitspraak te doen over het resultaat van die onderhandelingen.

Een saneringsplan wordt momenteel bij NMBS Logistics uitgevoerd, maar de economische crisis vereenvoudigt de zaken niet.

Er wordt daarom ook naar een 'structurele' oplossing voor de problemen van het vrachtfiliaal van de NMBS gezocht.
Ofwel wordt NMBS Logistics aan DB verkocht, ofwel neemt Deutsche Bahn een minderheidsbelang. Een derde oplossing zou erin kunnen bestaan dat een gemeenschappelijke maatschappij gesticht wordt.

Deutsche Bahn heeft al in januari 2000 het Nederlandse NS Cargo overgenomen. In juni 2001 fuseerde DB met het Deense DSB Cargo.

Inzake goederenvervoer en logistiek is DB ook in Zwitserland, Italië en Zweden actief.

Bron : De Lloyd
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2300
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Marcel »

GE wil Belgische treinmarkt op
Laatste update: 19 januari 2013 16:22

AMSTERDAM - General Electric profiteert mogelijk van de perikelen rond de Fyra. Het concern wil de Belgische markt veroveren met een nieuwe trein, de Euroloco.

Dat laat CEO van GE Transportation Lorenzo Simonelli zaterdag weten in de Belgische krant L'Echo. Volgens Simonelli is België de ideale locatie om de Europese markt te veroveren. De CEO verwacht via België flink te kunnen groeien. De uitspraak kreeg zaterdag extra lading nadat bekend werd dat de NS en het Belgische spoorbedrijf NMBS stoppen met de afname van nieuwe Fyra-treinen. Of de Euroloco vanuit België direct internationaal gaat rijden, is nog niet bekend.

Bron: nu.nl
"The chase is better than the catch."

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Kempense goederen met de trein naar China
Door Marc Balduyck op 23 januari 2013

De rechtstreekse spoorverbinding tussen de Kempen en China wordt allicht morgen een realiteit. De Zwitserse vervoersmaatschappij Hupac heeft al verscheidene proefritten gereden tussen Europa en Shanghai. Nu wordt onderzocht in hoeverre de trein uit Antwerpen en Rotterdam tegelijk verscheidene regio’s in China zou kunnen aandoen. De economische expansie in China verplaatst nogal wat economische activiteiten uit de kustregio’s naar het binnenland. China komt op die manier in feite dichter bij Europa te liggen.

Meer op : made in Kempen.be
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

Het bestaan van de DBS Cokestrein zou nog wel eens snel tot zijn einde kunnen komen volgens dit artikel:

http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/a ... avos.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

NMBS verkoopt NMBS Logistics

26/01/13 - 05u24 Bron: belga.be

De NMBS-groep heeft beslist een partner te zoeken voor haar verlieslatende goederendochter NMBS Logistics. De toestand is dramatisch, luidde de conclusie. Logistics boekte in 2011 185 miljoen euro nettoverlies. Het gecumuleerde nettotekort over de voorbije tien jaar bedraagt ruim 1 miljard euro. Dat staat in De Tijd.

De raden van bestuur van NMBS Holding, de NMBS en NMBS Logistics zijn tot de conclusie gekomen dat de financiële toestand van het goederenbedrijf Logistics dermate dramatisch is dat er op zoek moet worden gegaan naar een partner. Logistics is voor 93 procent in handen van de NMBS en voor 7 procent van de Holding.


Meer info op : HLN.BE
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Nielske1990
Berichten: 1325
Lid geworden op: wo aug 22, 2012 8:23 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Nielske1990 »

En dat is nooit eerder opgemerkt, dat gemiddeld 100 miljoen euro verlies per jaar niet echt gunstig is? :roll:
Maïsmessias van Brabantroute Prestatie Team
Website: (in ontwikkeling) - Fotodump: Flickr-account

SB6414
Berichten: 1258
Lid geworden op: zo aug 26, 2012 11:43 am

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door SB6414 »

ik zou m'n geld alvast inzetten op DB.

Gijs Cargo
Berichten: 266
Lid geworden op: vr sep 07, 2012 8:11 am
Locatie: Freie und Hansestadt Hamburg

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Gijs Cargo »

SB6414 schreef:ik zou m'n geld alvast inzetten op DB.
Benieuwd of dat er nu wel door komt bij de Europese mededingingsautoriteit...

Gebruikersavatar
Hugeau
Berichten: 651
Lid geworden op: vr okt 05, 2012 10:47 am
Locatie: Miercurea Ciuc
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Hugeau »

DB zit al in heel Europa, dus waarom zouden ze ook België niet eventjes veroveren? Ze hoeven geen eens een onverwachtse zet te doen met één of ander bod.
Al hoop ik toch stiekem dat RRF of Husa de boel overneemt :mrgreen:
flickr

"Just travelling"

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

Al hoop ik toch stiekem dat RRF of Husa de boel overneemt :mrgreen:
Hoop ik niet, eerst saneren, anders overleven die 2 bedrijven het niet
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Hugeau
Berichten: 651
Lid geworden op: vr okt 05, 2012 10:47 am
Locatie: Miercurea Ciuc
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Hugeau »

Het is ook utopisch dat zulke bedrijven zoiets zouden doen, ik bedoelde het niet serieus ;)
flickr

"Just travelling"

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Geen treinverkeer in Geraardsbergen door brand in seinhuis
Bewerkt door: redactie − 06/02/13, 07u08 − Bron: belga.be

Er is deze ochtend geen treinverkeer van en naar Geraardsbergen door een brand in een seinhuis. Dat meldt spoorwegnetbeheerder Infrabel. Een vervangende busdienst brengt de reizigers op bestemming.

Iets voor vijf uur kwam de melding binnen dat er brand was geweest in een seinhuis. "De kabel van de bovenleiding, goed voor 3.000 volt, is losgekomen en terechtgekomen op de spoorinstallatie", zegt Frédéric Petit van Infrabel. Dat veroorzaakte kortsluiting in de technische post met de apparatuur en in het seinhuis. De brand richtte zware schade aan, maar was snel onder controle.

Door het incident is er vandaag geen treinverkeer meer van en naar Geraardsbergen. Er is een vervangende busdienst ingesteld. Een tiental bussen rijdt tussen Geraardsbergen en Zottegem, Ninove, Lessen en Edingen.

Bron: De Morgen
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

NMBS ontevreden over Desiro-treinen van Siemens
Bewerkt door: redactie − 12/02/13, 08u13 − Bron: belga.be

De NMBS is niet tevreden over de Desiro-treinen van fabrikant Siemens. De spoorwegmaatschappij heeft al meer dan 43 procent betaald van de factuur van 1,53 miljard euro voor de levering van 305 elektrische treinstellen, maar het materiaal is niet betrouwbaar, schrijft de krant L'Echo vandaag. De spoorwegmaatschappij zou niet tevreden zijn over de manier waarop de Duitse constructeur de bestelling afhandelt.

De technische en kwaliteitsproblemen zouden zo ernstig zijn dat de NMBS de voorlopige bestelling heeft opgeschort en een schadevergoeding vraagt. Siemens moest eerder al 25 miljoen euro boete betalen voor de te late levering van rollend materieel.

Op dit moment zijn al 1.500 rapporten over problemen met het materiaal doorgespeeld aan Siemens, waarvan 906 erkend als garantiegevallen, 517 liggen nog ter studie en 77 vallen niet onder de garantie.

Bron: De Morgen
Goed sporen. Daar houden we van.

ijzeren rijn 82
Berichten: 776
Lid geworden op: zo sep 09, 2012 10:00 am

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door ijzeren rijn 82 »

Goederentrein ontspoord in Hever
HEVER - In de buurt van het station Muizen is dinsdagmiddag rond 17 uur een goederentrein ontspoord. Er vielen geen gewonden, maar het treinverkeer tussen Leuven en Mechelen is onderbroken, meldt infrastructuurbeheerder Infrabel.
‘Twee wagons van de goederentrein, die van Aken-West naar Gent-Zeehaven reed, zijn ter hoogte van de spoorvertakking van Hever gekanteld, vier andere zijn naast de sporen terecht gekomen', zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

Door de ontsporing is het treinverkeer tussen Leuven en Mechelen volledig onderbroken. ‘Tussen Leuven en Haacht worden ter vervanging pendeltreinen ingelegd en er rijden bussen tussen Haacht en Mechelen', aldus Petit. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe lang de hinder zal duren.

De woordvoerder benadrukt dat er geen gewonden zijn gevallen bij het ongeval. Ook werden er volgens hem geen gevaarlijke goederen vervoerd.

foto's http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 9_00475655" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

ijzeren rijn 82 schreef:Goederentrein ontspoord in Hever
HEVER - In de buurt van het station Muizen is dinsdagmiddag rond 17 uur een goederentrein ontspoord. Er vielen geen gewonden, maar het treinverkeer tussen Leuven en Mechelen is onderbroken, meldt infrastructuurbeheerder Infrabel.
‘Twee wagons van de goederentrein, die van Aken-West naar Gent-Zeehaven reed, zijn ter hoogte van de spoorvertakking van Hever gekanteld, vier andere zijn naast de sporen terecht gekomen', zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.
...
Extra beeld: Gazet van Antwerpen
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Onderzoek reizigerstrein Gent-Terneuzen
Geplaatst op 20 februari 2013, Laatste update 20 februari, 14:51

TERNEUZEN - Het onderzoek dat de Vlaamse regering laat uitvoeren naar de haalbaarheid van een reizigerstrein tussen Gent en Zelzate moet worden uitgebreid.

In de kosten-batenanalyse moet direct ook het doortrekken van de spoorlijn naar Terneuzen worden meegenomen. Dat vindt VVD-fractievoorzitter Michiel Groeneveld. Een week geleden stelde de Vlaamse regering de Vlaamse Spoorwegstrategie voor de komende jaren vast. Eén van de verbindingen die volgens minister Hilde Crevits (mobiliteit) nader onderzoek verdient, is de reizigerstrein in de Kanaalzone. Groeneveld denkt dat het - met Europese subsidie - mogelijk is het grensoverschrijdende onderzoek te financieren. De VVD'er wil burgemeester en wethouders in de gemeenteraad van begin maart via een motie verzoeken de zaak snel aan te kaarten bij de Vlaamse overheden. Hij pleegt momenteel overleg over de motie met de andere fracties. Met name TOP/GB pleit al jaren voor doortrekking van de (goederen)lijn van Zelzate naar de Axelse Vlakte. Ook die fractie is al langer voorstander van een reizigerstrein.

Bron: BN De Stem
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

BAM gaat spoor rond Mechelen verbeteren
01-03-2013 | Gepubliceerd 15:57

Bouw- en infrastructuurgroep BAM heeft van Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgsiche spoorwegnet, twee opdrachten verworven voor de verbetering van het spoor in België. De opdrachten hebben een gezamenlijke waarde van ruim 85 miljoen euro. CEI-De Meyer, een Belgische werkmaatschappij van BAM, voert de opdrachten uit in samenwerking met de firma Jan de Nul. Dat maakte BAM vrijdagmiddag bekend.

Beide opdrachten maken deel uit van de aanleg van een nieuwe spoorlijn die de bereikbaarheid van Mechelen moet verbeteren. Het gaat onder meer om de aanleg van spooronderbruggingen, een tunnel onder het kanaal Leuven-Dijl en een spoorbrug over het kanaal.

CEI-De Meyer en Jan Nul beginnen in de zomer van 2013 met de werkzaamheden. De verwachting is dat het project ruim drie jaar in beslag neemt.

Bron: Z24.nl
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Eerst het peloton en daarna pas de trein
di 26/03/2013 - 11:00

Het beeld van wachtende renners voor een gesloten overweg is verleden tijd. In Vlaanderen toch. Want vanaf nu krijgen de belangrijkste koersen voorrang op de trein. "Vijf minuten vertraging nemen we erbij", luidt het bij Infrabel.

"In het kleine Vlaanderen is het praktisch onmogelijk om een koers te organiseren zonder een spoorweg over te steken", zegt Thomas Baeken, woordvoerder van spoorbeheerder Infrabel, in Het Laatste Nieuws.

"In de Ronde van Vlaanderen gaat het om acht spoorwegovergangen. Je mag er niet aan denken dat een trein in de laatste 50 kilometer het koersverloop nog omgooit."

"De overlast is verwaarloosbaar, meer dan enkele minuten vertraging is het niet. De imagoschade zou veel groter zijn als één van onze treinen de koers zou saboteren."

Het bekendste beeld van renners voor een gesloten overweg komt wellicht uit Parijs-Roubaix 2006. Toen stonden onder meer Tom Boonen en Peter Van Petegem te voet, terwijl Fabian Cancellara naar de zege reed.

Bron: Sporza.be
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

NMBS Logistics nu officieel in de etalage
02 april 2013

Het was al principieel beslist, maar nu is het officieel: er wordt een koper gezocht voor NMBS Logistics. Deze heeft daarom toch nog subsidies gekregen voor het binnenlands vervoer.
Volgens De Tijd heeft de regering tijdens het begrotingsconclaaf beslist om de subsidies voor het verspreid vervoer en de NARCON-diensten, die in februari waren stopgezet, toch nog uit te keren, ditmaal tot juni. Minister van Economische Zaken Johan Vande Lanotte had echter eerder wel als voorwaarde gesteld dat er een strategische partner moest gezocht worden.

Zopas is zakenbank Lazard aangesteld om een koper of meerderheidsaandeelhouder te vinden, in samenwerking met de Boston Consulting Group. Hierdoor staat NMBS Logistics dus officieel in de etalage. Men verwacht dat de koper of aandeelhouder kort na de zomer gekend zal zijn.

Momenteel is de NMBS voor 93% eigenaar van de vrachtmaatschappij en NMBS Holding voor de resterende 7%.

Bron: De Lloyd
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Belgisch spoor zwaar verouderd
05 april 2013

Het Belgische spoor is zwaar verouderd. De sporen en de bovenleiding hebben bijna de limiet van hun levensduur bereikt.

Meer dan 600 miljoen euro zou nodig zijn tussen 2013 en 2025 om alles weer bij de tijd te brengen.
Dat berekende de Polytechnische School van Lausanne in opdracht van de Belgische spoorwegbeheerder Infrabel, waar de Belgische krant L'Echo vrijdag over berichtte.

Voor de vervanging van de sporen zou tussen de 220 tot 250 miljoen euro nodig zijn. Voor de treintoestellen op de hoofdlijnen worden de kosten geraamd op 190 tot 230 miljoen euro. En 200 miljoen euro zou geïnvesteerd moeten worden in de bovenleidingen.

Bron: Nieuwsblad Transport
Goed sporen. Daar houden we van.

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Andre »

NMBS beperkt verlies in 2012
08 april 2013

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft in 2012 een operationeel verlies geleden van -45,1 miljoen euro. Toch doet de NMBS hiermee "beter dan verwacht". Gerekend wordt op een evenwicht in 2015.

De bedrijfskasstroom (ebitda) verbeterde tot -45,1 miljoen euro, ten opzichte van -107,7 miljoen euro in 2011. In 2010 werd nog een operationeel verlies geleden van -126,3 miljoen euro en in 2009 werd -288 miljoen euro in het rood geschreven. Gedelegeerd bestuurder Marc Descheemaecker toont zich opgetogen over het geboekte resultaat: "Net zoals de twee voorgaande jaren bleek 2012 een belangrijk jaar op weg naar een financieel evenwicht in 2015. Opnieuw deed de NMBS het beter dan verwacht en wordt de spooroperator klaargestoomd om de verdere reizigersgroei en de liberalisering van 2019 op te kunnen vangen."

De exploitatieopbrengsten in 2012 bleven stabiel op iets meer dan 2,297 miljard euro (+ 1,0%). Het aantal reizigers steeg met 0,9% naar 223,3 miljoen. Naast de verbeterde kasstroom was er ook een gevoelige verbetering van het nettoresultaat tot -152,3 miljoen euro, ten opzichte van -514,6 miljoen euro in 2011.

Ondanks de euforische taal blijft de NMBS dus kampen met een verlies. Nochtans had de Boston Consulting Group (BCG) gesteld dat de hele NMBS Groep een positieve ebitda zou moeten hebben van 150 miljoen euro in 2012 "ten einde de aangroei van de schuldenlast te stoppen".

Of de NMBS Groep deze ambitie hard heeft kunnen maken, is nog onduidelijk. Daarvoor is het wachten op de geconsolideerde cijfers. Ook NMBS Logistics, de vrachtdochter van de NMBS, heeft nog geen officiële cijfers bekendgemaakt.

Bron : De Lloyd.be
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Peter
Site Admin
Berichten: 7283
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:04 pm
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Peter »

Gent wil spoorbrug slaan naar Lyon

11 april 2013

Na de lancering van de eerste spoorpendel naar Noord-Italië bekijkt Gent nu de mogelijkheid om ook een internationale containershuttle uit de grond te stampen richting Lyon.

Dinsdagavond vond op de zetel van het Havenbedrijf Gent een informatiesessie plaats waar het opstarten van zo'n intermodale verbinding op het programma stond. Verantwoordelijken van de Cluster Logistique Rhône-Alpes kwamen er het concept van een treinverbinding tussen Gent en de belangrijke industriële regio rond Lyon toelichten.

De bedoeling zou zijn om een trein op de sporen te zetten die driemaal per week tussen Gent en Lyon zou pendelen, zegt Hendrik-Jan van Engelen, de commercieel directeur van het Havenbedrijf Gent. De eerste stap bestaat erin het potentieel aan bilaterale trafiek in kaart te brengen.

De nieuwe spoorverbinding zou er komen naast bestaande diensten die Lyon al verbinden met havens als Antwerpen en Zeebrugge. Ook aan de kant van Zeeland Seaports bestaat naar verluidt belangstelling voor een dergelijk initiatief.

De interesse van Franse zijde voor Gent is onder meer ingegeven door de doorvoermogelijkheden die de Vlaamse haven kan bieden richting Scandinavië en het Balticum, geeft van Engelen nog aan. Hij hoopt dat de business case voor de spoorpendel in de komende maanden kan worden gefinaliseerd en dat de dienst nog voor eind dit jaar uit de startblokken kan komen.

Bron: Lloyd
“Veier beier veur eine Guije veier...”

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 18719
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Ronnie »

Crossrail dient klacht in wegens discriminatoire behandeling door NMBS
22 april 2013

Privéspoorbedrijf Crossrail dient bij de regulator klacht in wegens discriminatoire behandeling t.o.v. andere operatoren. Zijn treinen krijgen in Ramskapelle (Zeebrugge) de laagste prioriteit.
De klacht komt er nadat Crossrail Benelux had vastgesteld dat haar treinen sinds enige tijd hinder ondervinden om in Ramskapelle binnen te rijden en tijdig buiten te rijden. Daardoor werden zware vertragingen opgelopen, wat grote commerciële schade met zich meebrengt.

Jeroen Le Jeune, gedelegeerd bestuurder van Crossrail Benelux, kreeg echter een mail in handen, afkomstig van de dienst 'Toezicht Verkeer', een afdeling van NMBS. Daarin staat letterlijk dat de internationale IFB-treinen absolute prioriteit moeten krijgen, met name "Prioriteit 1". Daarna krijgen de voorziene internationale treinen 'niet IFB' Prioriteit 2. Worden vermeld: Hupac, autotreinen, Dour en Gremberg. Prioriteit 3 krijgen de binnenlandse treinen (autotreinen, barges, Narcon en verspreid vervoer) en Prioriteit 4 de extra treinen. De 'vreemde treinen spoorwegondernemingen' krijgen prioriteit 5, de laagste. De mail, die De Lloyd kon inkijken, plaatst Crossrail uitdrukkelijk in die laagste categorie.

In die mail staat tevens dat deze verdeling van prioriteiten een afspraak is tussen IFB, B Logistics en LFS.

Lejeune stuurde dan ook een aangetekend brief naar de dienst 'Toegang tot het Net' van Infrabel om deze toestand aan te klagen. Hij voert aan dat de wet van 4 december 2006 betreffende het gebruik van de spoorweginfrastructuur specifieert dat "de spoorweginfrastructuurbeheerder de beschikbare capaciteiten toewijst op een werkzame en optimale manier (...) op een billijke en niet-discriminerende basis". Hij benadrukt dan ook dat het de infrastructuurbeheerder is die de capaciteit toewijst, "en niet de NMBS!".

Tevens schrijft hij dat, door Crossrail systematisch de laagste prioriteit toe te kennen, zijn rechten worden geschonden en daardoor aanzienlijke kosten zijn geleden. "Wij zullen deze dan ook aan u doorbelasten", schrijft Le Jeune. Tot slot zegt hij genoodzaakt te zijn klacht in te dienen bij de regulator.

Bron: De Lloyd
Goed sporen. Daar houden we van.

Gebruikersavatar
mattias
Berichten: 680
Lid geworden op: wo apr 17, 2013 8:08 am
Locatie: Wervik (BE)
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door mattias »

En zo heeft Crossrail altijd wat te zagen over de NMBS...
Raar dat je nooit een andere (private) firma hoort klagen, en altijd die Crossrail... (Die denken heiliger te zijn dan de paus, blijkbaar...) :roll:
Foto's te bezichtigen op: Bfoto en Flickr

Nielske1990
Berichten: 1325
Lid geworden op: wo aug 22, 2012 8:23 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Nielske1990 »

Tsja, de meeste andere maatschappijen blijven vooralsnog liever weg uit België en dat is natuurlijk niet omdat het spoornet o zo toegankelijk is... :?
Maïsmessias van Brabantroute Prestatie Team
Website: (in ontwikkeling) - Fotodump: Flickr-account

Gebruikersavatar
Hugeau
Berichten: 651
Lid geworden op: vr okt 05, 2012 10:47 am
Locatie: Miercurea Ciuc
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Hugeau »

Dat zal voorlopig nog wel zo blijven. In Nederland kunnen treinen straks gewoon doorrijden naar de Maasvlakte onder 25kv, als Zevenaar-Emmerich en Kijfhoek worden aangepast. Dat zou de poorten helemaal open zetten voor alles wat uit het Oosten kan komen :mrgreen: Antwerpen blijft relatief lastig te bereiken vanuit het Oosten, dus dat ligt niet geheel aan het beleid dat NMBS voert ism Infrabel.
flickr

"Just travelling"

Plaats reactie