Weer | Maandoverzicht januari 2014

Algemene info
Gebruikersavatar
Kobus
Berichten: 352
Lid geworden op: ma aug 27, 2012 7:59 pm

Weer | Maandoverzicht januari 2014

Bericht door Kobus »

JANUARI 2014: ZEER ZACHT, NAT EN ZONNIG

De eerste maand van 2014 zit erop en was voor winterliefhebbers (net als december) een zeer teleurstellende maand waarbij de winter het volledig liet afweten. Met 5,6°C was het in midden Brabant een zeer zachte maand, normaal voor januari over 1901-2010 is 2,5°C. De maand telde maar slechts 4 vorstdagen, normaal zijn 13 vorstdagen voor januari. IJsdagen kwamen helemaal niet voor, normaal hadden dat er 3 geweest.

Afbeelding

De laatste keer dat januari zo antiwinters verliep was in 2008. Die maand telde ook maar 3 vorstdagen en was ook de laatste keer zonder ijsdagen, al had die nog wel een heel kleine Hellmann bijdrage en dat was nu niet het geval. De laatste keren dat januari ook totaal geen kouproduktie gaf was in 1988 en 1989 en waren net zulke antiwinterse maanden. Je zou verwachten dat de zachtste januari ooit ook geen kouproduktie gaf maar dat is gek genoeg dus niet aan de orde. Die kwam namelijk voor in 2007 (6,4°C) en gaf een aantal dagen matige vorst met een geringe hoeveelheid Hellmannen. De koudste januari van de laatste 30 jaar had ik in 1985 (-3,1°C).

Qua neerslag kwam januari op 93 millimeter uit en was daarmee statistisch een natte maand, normaal over 1901-2010 is 64 millimeter. Het was de zevende maand op rij waarin de grootste regensommen toch weer ’s avonds laat of ’s nachts vielen.

Afbeelding

Wat heel zomer 2013 niet lukte lukte wel op 3 januari. In de namiddag brak er een hoogzomerse onweersbui los met regen van betekenis en vele flitsen en donders. Voor mij (tot nu toe) het grootste en enigste korte plezier van de hele winter! Er kwamen NUL dagen met sneeuw voor en dat is natuurlijk een bagger score. Normaal telt januari 4 dagen met sneeuw. Van de laatste 20 jaar was januari 1995 met 149 millimeter de natste, en 1997 met slechts 1 millimeter de droogste.

Het flinke overschot aan zonuren maakt het totaalplaatje van deze zeer antiwinterse januari compleet. Het leek op vele dagen meer voorjaar dan winter, erg jammer! Januari kwam hier uit op 94 uren, normaal voor januari zijn 65 zonuren.

Afbeelding

Dagen met mist of nevel kwamen NUL keer voor, rare score voor een wintermaand! Normaal telt januari 5 mistige dagen. Er konden dan nog wel 6 zonloze dagen bij elkaar gesprokkeld worden maar dat is ook al veel te weinig, normaal zijn dat er 11.

De eentonigheid qua weerbeeld deze winter is extreem met bijna alleen maar zacht en voorjaarszon, en daar komt februari dan waarschijnlijk ook nog bij. De laatste keer dat een winter zo saai verliep was die van 1998 waarin het ging om de eerste januarihelft en de gehele op 1 na zachtste februari ooit. Maar daar zijn we nu met twee volle maanden al aan voorbij gegaan. Dit huidige weerbeeld zag ik ook al de hele herfst en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat de zeer hardnekkige zuidblokkade plaatsmaakt voor wat meer afwisseling, een enkel dagje uitgezonderd.

Voorlopig wachten op betere tijden dus, maar de winter beschouw ik al enige tijd als verloren. De lange termijn laat momenteel tot half februari alleen maar zacht weer zien, en dan is de winter al bijna voorbij. Alles wat dan eventueel nog mocht komen zijn speldenprikken en vooral pleisters op de wonden. Deze huidige maar gauw vergeten en op naar die van 2015.
(Spoor)brug en overwegfreak.

Plaats reactie